На нормальну охорону військових складів Парламент не виділяє грошей - активіст

Втрати від пожежі на 48-му арсеналі в Калинцівці порівняно невеликі. Із 68 тисяч тонн боєприпасів дві третини вціліли. Однак охорона таких об’єктів організована погано і профінансована вкрай недостатньо. Про це розповів громадський активіст, військовослужбовець запасу Роман Кулик.

«Головне, що обійшлось без жертв і не повторились масштаби втрат Балаклії. За останнім даними МО, на складах зберігалось 68 тис. тон боєприпасів (а згадаймо-но перші озвучені цифри), поміж яких частина мала йти на утилізацію. Із них близько третини згоріли, у Балаклії ж ми втратили майже всі запаси боєприпасів.

Частково така "удача" пов'язана із заходами, вжитими після попередніх пожеж на військових складах: частину запасів вивезли, покращили місця зберігання, при гасінні використали пожежні танки, врешті-решт, зіграв свою роль рельєф місцевості. Оперативно зреагували ДСНС, армія, Нацполіція, НГУ і, що особливо добре - громадськість.

А тепер про жесть: МО запросила в мінфіну й Ради 5 мільярдів гривень на модернізацію й підвищення "живучості" складів боєприпасів - отримали 99 млн. Після Балаклії накинули ще 199 млн. - виключно через резонанс пожежі.

В/ч А1119 почала отримувати кошти аж у серпні (!) цього року, й відповідно тільки встигла почати тендери на будівництво нових об'єктів і реконструкцію своїх руїн. І тут скільки не говори про важливість складів для нацбезпеки - за місяць-другий ніхто не виділить кошти і не почне роботи. Критично важлива інфраструктура, ага, парламент і аналітики Мінфіну з вами не погодяться.

І стан економіки тут не аргумент. Ще кілька таких пожеж - армія буде влаштовувати рейди на окуповані території по бк й економити 5.45, бо при формуванні бюджету зажали кілька мільярдів на ремонт арсеналів. З 1938-го стоїть - і ще постоїть десяток років. Мда.

Охорону в/ч проводила воєнізована охорона ЗСУ (а не МВС) ВОХР. Це не діючі контрактники, а відомча організація, в яку набирають відставників. Спочатку озвучили кількість охорони у 25 чоловік на 11 км периметру об'єкту. Згодом уточнили - 18 чоловік.

Один неповний взвод. На один із найбільших арсеналів країни. Що там уже говорити про РЕБ. Склади заросли лісами, на кількох кілометрах немає і парканів, а в охороні 18 відставників - приблизно уявляю їхній наряд і патрулювання. Не те що диверсію - можна зайти на територію і грати там у футбол.

На другий же день МО заявило про посилення охорони військових частин і важливих об'єктів, але все-таки після низки диверсій і пожеж не підсилили охорону 48-го складу. Немає контрактників - розумію, але є НГУ, яка і так займається охороною інфраструктури. Невже конфлікт між президентською вертикаллю і аваківською наскільки критичний, що таку можливість навіть не розглядали?

Ці два питання - фінансування арсеналів та охорона А1119 - просто убивають. Сюди ж додати нагадування, що Україна була стартовим майданчиком для наступу на Західну Європу в часи СРСР. Через це армія розбудувала тут масштабну військову інфраструктуру, яку ми успадкували - і успішно гробили до 2014-го.

Величезна кількість боєприпасів (особливо убитих і непридатних до експлуатації) у гігантських, складних для охорони арсеналах, амортизована інфраструктура цих складів плюс байдуже ставлення до пожежної безпеки (наприклад, вирок начальнику 48-го арсеналу полковнику Ігору Малежику за підписання фіктивних договорів поставок протипожежних заходів (http://reyestr.court.gov.ua/Review/66242726), який так і залишився на посаді, бо пішов на визнання вини) - все це лайно в сукупності може спричинити ще не одну пожежу й дуже полегшує роботу росіянам».

армія війна тероризм вибух

Знак гривні
Знак гривні