Каталонці підтримали незалежність від Іспанії. Центральна влада каже ні

Влада автономної області Каталонії, яка 1 жовтня провела референдум про незалежність від Іспанії, заявила, що 90% учасників голосування підтримали відокремлення. Зазначається, що явка на референдум склала 42,3%.

"Мій уряд в найближчі кілька днів направить результати сьогоднішнього голосування в каталонський парламент, де лежить суверенітет нашого народу, з тим щоб він міг діяти відповідно до закону про референдум", - повідомив глава каталонського уряду Карлес Пучдемон.

Натомість прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой у телевізійному зверненні до громадян заявив, що "ніякого референдуму про незалежність у Каталонії не було". Рахой додав, що верховенство права в країні зберігає силу, і стримує тих, хто намагається підірвати закон і чинить провокації.

Нагадаємо, 1 жовтня центральна влада Іспанії намагалася зірвати проведення каталонського референдуму. Це призвело до численних сутичкок і проявів насильства: поліція конфіскувала бюлетені, виносила виборчі урни, силоміць випроваджувала з дільниць учасників голосування. Проти незгодних застосовували газ, кийки та гумові кулі. Внаслідок цього, за останніми даними, зазнали поранень 844 особи.

На знак протесту проти насильства громадські організації та спілки Каталонії у понеділок закликали провести3 жовтня загальний страйк.

іспанія протест референдум

Знак гривні
Знак гривні