Гучні обшуки у керівництві Нацполіції: суддя сховався в нарадчій, Фацевич хоче брати підозрюваних на поруки

Суддя Писанець Печерського районного суду так і не розглянув клопотання про утримання під вартою керівника Департаменту превентивної діяльності Національної Поліції Ігора Бабича, його заступника Анатолія Серединського та керівника групи охорони НАК"Нафтогаз України" Сергія Поготова.

Про це повідомляє кореспондент ТЕКСТІВ з зали суду.

Нагадаємо, сьогодні вранці у них було проведено обшуки та оголошено підозри у справах Майдану.

Підозри стосуються завезення і використання гранат з РФ, координації штурму Майдану 18-го лютого та неофіційних виплат силовикам, які брали участь у протистоянні з мітингувальниками.

Фото Миколи Бузенка

Деталі щодо підозр та посад підозрюваних під час Майдану читайте у нашому денному випуску на цю тему

Розгляд запобіжних заходів мав розпочатись о 15:00 з клопотання щодо взяття під варту підозрюваного Поготова. Слідчі, прокурори, а також підозрюваний та його захист з'явились у повному складі. Однак суддя так і не з'явився.

Секретар суду після більш ніж години очікування запросила сторони до зали і повідомила, що справа переноситься на понеділок, оскільки "судді потрібно підготуватись, бо справа важка".

Згідно статті 186 Кримінально-Процесуального кодексу такі клопотання мають розглядатись невідкладно.

КПК не передбачає "часу на підготовку до розгляду справи".

Прокурори та слідчі заперечували проти переносу справи на понеділок, але згодом секретар сказала, що суддя у нарадчій кімнаті, розглядає іншу термінову справу і найближчим часом звідти не вийде. Вона повторила, що справу перенесено на понеділок.

"Вивчати справу суддя повинен власне у засіданні, вислуховуючи прокурора, підозрюваного та адвоката, а не готуватись заздалегідь", - відповів слідчий на питання журналіста ТЕКСТІВ про те, що це за "підготовка" могла б бути.

Прокурори кажуть, що наполягатимуть на утриманні під вартою - через важкість інкримінованих злочинів, високі посади та зв'язки, які можуть дозволити підозрюваним вдатись до втечі, і низку інших ризиків.

Анонсували також і клопотання про відсторонення від посади.

Біля суду також було помічено понад 5 патрульних машин та заступник голови Національної Поліції Олександр Фацевич. У коментарях для преси він рішуче заперечував будь-яку можливість вини підозрюваних. "Якби вони були винуваті, я би тут не стояв", - сказав Фацевич. Він також заявив, що буде клопотати про поруки для підозрюваних.

Станом на 19:10 суддя досі знаходиться в нарадчій кімнаті. Секретар повідомила, що чекати його безсенсово, оскільки "сьогодні він не вийде". Слідчі поїхали вручати повістки підозрюваним на понеділок.

В 19:38 приїхала патрульна поліція. Кажуть, що надійшло усне звернення про те, що "в нарадчій кімнаті блокують суддю". Проте, у суді вже порожньо, а суддя блокує в нарадчій хіба що сам себе.

серединський поготов справимайдану бабич гриняк

Знак гривні
Знак гривні