В Міноборони порахували: ПТСР мають значно менше, ніж 93% учасників АТО

26% військовослужбовців Збройних сил України, які брали активну участь у бойових діях на Сході, мали окремі ознаки посттравматичних розладів.

Про це на брифінгу 27 вересня заявив начальник науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ Назім Агаєв, передає Новинарня.

За його словами, такі дані випливають із досліджень центру.

Із тієї чверті особового складу з ознаками ПТСР, 80% військових здатні повернутися до нормального функціонування психіки протягом двох місяців, зазначив полковник Агаєв.

“Події, які відбуваються в районі проведення АТО, відрізняються високою інтенсивністю, напруженістю, швидкоплинністю. Діяльність в таких екстремальних умовах вимагає від людини роботи на межі своїх можливостей. Тому не дивно, що внаслідок участі у бойових діях у військовослужбовців можуть виникати негативні психічні стани. Саме можуть, а не виникають”, — зазначив Назім Агаєв.

За його словами, ігнорування негативних проявів може призвести до перетворення тимчасових складнощів на хронічні. Тому сьогодні існує гостра необхідність впровадження та активного використання ефективних профілактичних і реабілітаційних заходів, з метою попередження порушень психічного здоров’я військовослужбовців та відновлення їх соціально-професійного статусу”.

Присутній на брифінгу заступник командира роти з психічного забезпечення 72-ї окремаої механізованої бригади ім. Чорних запорожців лейтенант Владислав Петренко додав, що найбільше на морально-психологічний стан бійців впливає вид бойових дій та тривалість перебування в зоні АТО.

На даний момент військовослужбовці перебувають по вісім місяців у зоні проведення АТО, два місяці – в пункті постійної дислокації та два місяці – на полігоні.

Коментуючи галас навколо заяв про “93% небезпечних для суспільства ветеранів”, полковник Агаєв також наголосив, що драматизація та маніпулювання цифрами негативно впливають на військових ЗСУ.

Мем “1 із 93%” в українських соцмережах виник після після виступу на Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я головного психіатра Міноборони полковника Олега Друзя, слова якого інтерпретували так, що 93% ветеранів АТО мають психічні проблеми й становлять загрозу для суспільства.

При цьому головний психіатр МОУ з весни перебуває під слідством за хабарництво.

міноборони війна

Знак гривні
Знак гривні