38 людей в Індії загинули, протестуючи проти ув'язнення гуру, який згвалтував своїх учениць (ФОТО)

В Індії, у північному штаті Харьяна, загинуло 38 людей і поранено понад 200 під час протестів, пов’язаних зі звинуваченням глави секти, «духовного вчителя» Гуру Рам Рахим Сінгха у згвалтуванні.

Секта Сінгха, яка скорочено називається Дера, має до 50 мільйонів послідовників, більшість із них - люди "нижчих каст" (даліти). Базується вона в штаті Хар'яна, більшість послідовників звідти та з сусіднього Панджабу. Неодноразово конфліктувала з сікхами, яких найбільше у Панджабі.

Рам Рахим Сінгх

Влада країни мобілізувала тисячі поліцейських у зв’язку із заворушеннями на протестах, де люди критикують владу штату.

Сили безпеки також оточили в’язницю в Рохтаці, що в 70 км від Нью-Делі: саме там зараз перебуває обвинувачений Сінгх.

Суддя, який засудив Сінгха, у понеділок проведе спеціальне слухання для ухвалення рішення щодо протестуючих, згідно з яким вони потім не зможуть вільно збиратися на вулицях.

Самому ж Сінгху загрожує щонайменше 7 років в’язниці. Суд 25 серпня 2017 року визнав його винним у згвалтуванні в 2002 році двох жінок, які входили в очолювану ним релігійну громаду «Дера Сача Сауда».

Раніше повідомлялось про 2,5 тисячі арештованих людей внаслідок протестів проти вироку гуру. Крім того індійська влада через протести скасувала понад 300 поїздів, що проходять через два північних штати.

Сінгх - водночас духовний гуру та музикант, актор і продюсер. Правда, професійні критики низько оцінюють його творчість, вважаючи її квазірелігійною пропагандою.

Організація Сінгха - релігійна, однак водночас відкрито бере участь у політиці, підтримуючи різні політичні сили. Він має значний уплив серед "недоторканих", "далітів", "парій" - людей "низьких каст".

За матеріалами Громадського, ABC

протест кримінал індія суспільство релігія

Знак гривні
Знак гривні