Ви не повірите, що вони зробили з відкритими даними! Проекти Open Data Challenge, що дійшли до фіналу

П"ятнадцять стартапів вийшли у півфінал Open Data Challenge, конкурсу що просуває цікаві способи використати відкриті дані.

Вперше подібний захід провели в лондонському Інституті відкритих даних. Тепер проект адаптували для України. Мета – допомогти відчайдухам які працюють з відкритими даними.

Open Data Challenge – не перший проект для підтримки подібних стартапів. Менш ніж за два роки у "1991 Open Data Incubator" вже “вилупились” 50 проектів, загалом їм допомогли залучити 10 млн. гривень інвестицій – каже засновник "1991" Денис Гурський. Саме там пройдуть інкубацію фіналісти Open Data Challenge. А троє найкращих отримають інвестиції по 400, 500 та 600 тис. гривень від міжнародних організацій і фондів.

Український конкурс відрізняється від британської версії. В Україні відкриті дані мають не лише стимулювати інновації, але й підвищити громадський контроль над владою і зробити державне управління ефективнішим. В українському Open Data Challenge більше уваги приділяють саме бізнес-складовій: як залучити інвестиції, організувати роботу й зробити проект фінансово самостійним.

Щасливі фіналісти Open Data Challenge

Ми вітаємо фіналістів та наводимо короткий опис проектів:

ДонорUA
Сервіс для пошуку донорів крові та координації між різними закладами, які використовують і заготовляють донорську кров. Розробники кажуть, що проект знизить витрати в цій сфері на 40%, адже зараз через брак координації й планування багато крові просто викидають. ДонорUA покаже де потрібні донори і допоможе центрам крові узгодити роботу.

InfoFlow
Система моніторингу державного і комунального майна – землі, об’єктів нерухомості, надер, що містить вичерпну інформацію про них. Дозволить бізнесу менше контактувати з чиновниками, і так знизить корупційні ризики. Також зроблять велику частину даних системними й машиночитаними.

«Як зробити стартап, виконати вимоги законів та при цьому не збанкрутіти?»
Прості покрокові інструкції як реєструвати і вести бізнес. Просте і доступне пояснення юридичних тонкощів, щоб зробити правила гри зрозумілими для бізнесу.

Суд на долоні
Зручний інтерфейс до нещодавно відкритого реєстру судових рішень. Зараз цей реєстр – просто масив тексту. А розробники зроблять до нього систему пошуку і фільтрації, а також аналітику і навіть можливість прогнозувати рішення по майбутнім справам.

BIM-модель міста
Віртуальний 3D-макет міста, що об’єднає будь-яку інформацію про територію та прискорить процес прийняття рішень по плануванню, забудові, реконструкції та облаштуванню простору.

RIPSEARCH
Відкриті дані кладовищ та місць поховання людей. Дозволить знайти вільну ділянку на кладовищі або дізнатись, де певна особа похована.

«Відкритий ринок вугілля»
Он-лайн біржа для торгів вугіллям. Зробить ціноутворення в галузі прозорішим, збере дані про торгівлю вугіллям в одному місці й відкриє доступ на ринок дрібним гравцям.

«Блакитний Лайнер»
Комплекс ІТ-рішень для покращення якості та надійності транспорту. Дозволить автоматично складати розклади руху та зробить управління системою міського транспорту зручнішим.

Штрафи UA
Сервіс перевірки, сплати штрафів та електронних полісів ОСАГО. В розробників є ідея за допомогою GPS і даних смартфона визначати стиль водіння людини і давати рекомендації.

Дорогі депутати
Додаток-гра, що заохотить людей слідкувати за активністю депутатів Верховної Ради й ділитись спостереженнями в соціальних мережах. Наприклад, якщо ваш депутат-мажоритарник прогуляв засідання, вам прийде сповіщення про це.

open data відкриті дані

Знак гривні
Знак гривні