97% кредитів Приватбанку - для своїх

Голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак повідомив, що 97% кредитного портфелю банку видано пов'язаним особам. Про це пише Громадське.


Цікаво, що при цьому Шлапак іде з "Приватбанку", бо вважає, що виконав свої завдання

«Ми розбили для себе цей портфель на 4 групи. Перша — так звані трансформовані кредити: 36 позичальників на суму майже 133 млрд гривень, у тому числі тіло кредиту і відсотки. Друга група — лізинговий портфель: 41 позичальник і майже 15 млрд гривень. Третій — це портфель, який видавався на Кіпрі. І четвертий — кредити, пов'язані з корпоративними клієнтами банку, на суму понад 36 млрд гривень» — сказав голова правління.

Усі ці кредити мають низку загальних характеристик:

— значна частина позичальників є новоствореними компаніями з незадовільним фінансовим становищем;

— під час видачі кредитів були допущені грубі порушення законодавства;

— увесь портфель обслуговується незадовільно і динаміка погіршується;

— усі кредити видані не за ринковими ставками; відсутня забезпечення по кредитах.

223 таких позичальники винні ПриватБанку 198,4 млрд гривень.

Трансформовані кредити голова назвав вершиною фінансової піраміди, адже більшість кредитів видавалися в жовтні-листопаді 2016 року компаніям, які існували менше року і не вели операційної діяльності. Кредити видавалися під 10,5% річних. Їхнє фінансове становище не перевірялося.

Шлапак нагадав, що банк не може видавати кредити дешевше, ніж залучає кошти на ринку.

«У жовтні та листопаді ПриватБанк привертав рефінансування НБУ під 22%, гривневі депозити фізосіб — під 19%, юросіб — під 14,2%. Позичальники перевірялися, а їхній фінстан завищують», — сказав він.

Раніше Шлапак повідомив, що стосовно колишніх власників ПриватБанку відкрито кримінальне провадження за доведення фінустанови до неплатоспроможності.

корупція. приват банки коломойський

Знак гривні
Знак гривні