Заступник Матіоса продав квартиру росіянам і живе невідоповідно до задекларованих доходів (ФОТО)

Заступник головного військового прокурора Дмитро Борзих у декларації за 2016 рік не вказав, за які кошти орендує великий будинок під Києвом.

Про це повідомляє громадський проект Prosud, який проаналізував декларації заступника Анатолія Матіоса.

Як зазначається в розслідуванні, в декларації за 2015 рік Борзих вказав, що спільно з матір’ю, Елеонорою Віленською, володіє квартирою площею 72 кв. м у Луганську та орендує будинок площею 43 кв. м. в місті Українка Обухівського району Київської області.

Також прокурор зазначив у декларації право користування 2 кв. м у гуртожитку, що, вочевидь, є адресою його реєстрації.

У декларації за 2016 рік прокурор Борзих уже не зазначив свою матір, зате вказав будинок площею 390 кв. м в селі Лісники Києво-Святошинського району, який орендує самостійно.

Водночас декларація Борзих не містить жодної інформації щодо видатків на оренду цього будинку.

будинок, начебто орендований на зарплатню

Згідно з правилами електронного декларування, відомості про видатки та правочини зазначаються лише у разі, якщо розмір відповідного видатку (вартість предмету правочину) перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, що становить 80 тис. грн.

Отже, не зазначати вартість оренди в декларації прокурор Борзих міг лише за умови, якщо вартість оренди не перевищувала 7 тис. грн. на місяць, зазначає Prosud.

Ще один цікавий факт – зникнення з декларації Дмитра Борзих за 2016 рік квартири в Луганську. Натомість з’явився дохід у 512 800 грн. від продажу нерухомого майна іноземному громадянину.

“Постає закономірне питання: громадянин якої іноземної держави міг придбати квартиру в місті, окупованому військовими Російської Федерації?” – зазначається в повідомленні.

“Можемо припустити, що новим власником квартири Дмитра Борзих став громадянин Росії. В такому разі, як відповідає моральним критеріям факт ділових відносин військового прокурора в 2016 році з представником країни-агресора?” – цікавиться Prosud.

Окрім того, в декларації за 2016 р. у прокурора Борзих з’явився автомобіль ToyotaCamry 2006 р.в., придбаний за 300 тис. грн.

У декларації за 2015 рік Дмитро Борзих вказав доходи від зарплати за основним місцем роботи в розмірі 525 355 грн.

За 2016 рік вказана в декларації зарплата прокурора становила 378 247 грн.

У червні 2017 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос виступив із ініціативою звільнити від обов’язку електронного декларування всіх військових прокурорів, мотивуючи це загрозою їхньому життю та життю їхніх родин.

Перед тим понад 100 декларацій прокурорів зникли з сайту НАЗК.

Однак копії зниклих декларацій залишилися на сайті проекту “Декларації“.

прокурор Борзих

Дмитро Борзих – виходець із Луганська, починав свою кар’єру прокурором Ленінського району цього міста. Після подій Революції гідності переїхав у Київ і почав працювати в Головній військовій прокуратурі ГПУ, де дуже коро став правою рукою Анатолія Матіоса.

В липні 2016 року блогер та колишній працівник Луганської прокуратури Сергій Іванов повідомив, що за його інформацією саме Борзих займається контролем усіх конвертаційних центрів у зоні АТО.

луганщина прокуратура корупція київщина

Знак гривні
Знак гривні