Кризі між Катаром та іншими країнами Близького сходу могли допомогти росіяни

Американське слідство вважає, що російські хакери зламали державне інформаційне агентство Катару і опублікували підроблене новинне повідомлення, яке посприяло кризі серед найближчих союзників США в районі Перської затоки. Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на американських чиновників.

ФБР направило в Доху слідчу групу для надання допомоги уряду Катару в розслідуванні можливого інциденту за участю хакерів, - передає Новинарня.

“Дані, зібрані службами безпеки США, вказують на те, що російські хакери причетні до атаки, про яку вперше повідомив уряд Катару два тижні тому”, — повідомляє телеканал.

Посольство Катару у Вашингтоні повідомило, що розслідування триває, його результати обіцяють опублікувати найближчим часом.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. Також Катар виключили з коаліції, яка веде переговори з повстанцями в Ємені.

Про розрив дипломатичних відносин з Катаром заявили також Ємен, Лівія, Мальдіви і Маврикій. Дев'ятою країною, що розірвали дипвідносини з Катаром стала Мавританія.

Низка країн заблокували новини від Катару з позитивними відгуками про Іран і критику президента США Дональда Трампа.

Ідеться, зокрема, про відомий канал Аль-Джазіра.

У Катарі заявили, що ці новини були опубліковані в результаті хакерського злому, і тому не є істинними.

Також деякі арабські країни припинили морське і авіасполучення з Катаром, вислали його дипломатів і підданих.

Рішення про розрив стосунків було прийнято через підозри в підтримці Катаром ісламістських угруповань, включно з «Братами-мусульманами», «Ісламською державою» і «Аль-Каїдою».

Влада Катару пояснила «фінансування терористів» необхідністю викупити членів сім'ї еміра, які потрапили в заручники під час поїздки до Іраку в квітні 2017-го року.

Як відомо, Катар виплатив терористам $1 млрд викупу за членів королівської родини.

Члени королівської сім'ї були захоплені в заручники під час соколиного полювання на півдні Іраку. Тоді в руки бойовиків потрапили в цілому 26 людей.

Близько 700 мільйонів доларів, повідомили джерела видання, було виплачено за звільнення заручників високопоставленим співробітникам іранських спецслужб і командирам шиїтських воєнізованих підрозділів, підтримуваних Тегераном. Решту суми отримали сирійські бойовики, пов'язані з «Аль-Каїдою».

Мільярдний викуп, за даними співрозмовників видання, і став причиною, через яку країни Перської затоки оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, звинувативши його в підтримці тероризму і зв'язках з Іраном.

катар кремль росія

Знак гривні
Знак гривні