Шахтарі Кривого Рогу відмовилися піднятися на поверхню. Вимагають підвищення зарплатні

Гірники обурились заявою керівництва про те, ніби акція проплачена Росією, й почали скандувати: «Кривбас – це Україна, хто не згоден, той – скотина».

Шахтарі чотирьох шахт Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК), які зранку 4 травня не вийшли після нічної зміни на поверхню, конкретизували свої вимоги – підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто 1 тисячі доларів.

Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

“Прийнято спільне звернення до акціонерів компанії. Воно містить лише одну вимогу – підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалентну 1000 доларів. Зараз у багатьох шахтарів вона складає близько 10 тис. гривень, а у працівників допоміжних професій – 3 тис. гривень. Необхідність підвищення зарплати гірники пояснюють зростанням тарифів на газ, електроенергію та житлово-комунальні послуги, а також підвищенням цін на продукти харчування й товари першої необхідності”, – написав Волинець, посилаючись на інформацію голови жіночого комітету Криворізької міської організації НПГУ, працівниці шахти “Тернівська” Олени Маслової.

Наразі, як повідомляють працівники шахт, робота на усіх чотирьох шахтах КЗРК зупинена.

Керівництво проводить так звані п’ятихвилинки з робітниками першої зміни, які не можуть спуститися в шахти й залишаються на поверхні.

Адміністрація намагається пояснити дії протестувальників політичними мотивами, бо вважає рівень зарплати й так високим і погрожує учасникам акції різноманітними стягненнями, аж до закриття однієї з шахт та звільнення її працівників, щоб у такий спосіб підвищити зарплату працівникам інших трьох копалень.

Гірники обурились заявою керівництва про те, ніби акція проплачена Росією, й почали скандувати: «Кривбас – це Україна, хто не згоден, той – скотина».

Новинарня

дніпропетровщина метал страйк

Знак гривні
Знак гривні