Беркутів, які гамселили хлопця біля стадіону Динамо вирахували через їх доповідні. Двоє втекло в Росію (ВІДЕО)

Епізод побиття протестувальників на колонаді «Динамо» віддали Дніпровському суду. Двоє з трьох фігурантів цієї справи – нещодавно втекли до Росії, один – перебуває на службі у лавах поліції.

Автор: Ольга Худецька

25 квітня Апеляційний суд міста Києва визначив підсудність справи по побиттю протестувальників на колонаді стадіону Динамо у січні 2014 року і передав його Дніпровському районному суду міста Києва. Нагадаємо, тоді невідомі силовики не лише довго і методично продовжували бити вже затриманих майданівців, а й скинули одного з них з висоти:

Через жорстокість дій, які бачили тисячі присутніх і непритомний стан одного з побитих, якого волочили силовики, деякий час навіть ходили чутки, що один з потерпілих загинув. На щастя, це виявилось неправдою. Втім, протестувальники, один з яких на той момент був неповнолітній, отримали серйозні ушкодження.

У цьому злочині підозрюваними, а віднедавна – і обвинуваченими стали харківські беркутівці Артем Мастега, Владислав Войлоков та Андрій Хандрикін. Саме невдовзі після передачі обвинувального акту до суду Мастега і Войлоков в складі групи беркутівців перетнули кордон з Росією та виїхали в напрямку Бєлгорода увечері 11 квітня.

Третій обвинувачений – Хандрикін – залишився у Харкові, де зараз несе службу, будучи чинним працівником поліцейського батальйону спеціального призначення (де-факто – колишній «Беркут»). Як зазначив у своєму листі до ГПУ його командир, О.І. Захаренко – «станом на 18.04.2017 поліцейський Хандрикін знаходиться на своєму робочому місці та несе службу з забезпечення публічного порядку та безпеки».

Як стало відомо з деяких інтерв’ю представників Адвокатської дорадчної групи, з’ясувати особу беркутівців, які катували протестувальників на колонаді, вдалось завдяки офіційний рапортам. У них силовики розписали нібито злочини протестувальників, яких після побиття вони доправили до відділку, де їм взялись «шити» справу.

У рапортах вони письмово засвідчили, хто саме затримував і доставляв хлопців. За існуючим тоді алгоритмом такі рапорти силовиків мали б лягти в основу оголошення підозри побитим та затриманим протестувальникам про участь у масових заворушеннях – за цією статтею їм би світило до 15 років.

Один з силовиків показує непристойний жест під час побиття на колонаді протестувальникам, які ведуть відеозйомку злочину

За іронією долі, саме завдяки документам, якими силовики хотіли понівечити долі покаліченим протестувальникам, вдалось вийти на слід беркутівців, які діяли на колонаді.

На сайті Дніпровського суду ще немає даних про призначення першого засідання у цій справі. Юристи кажуть, що близько тижня доведеться почекати, перш ніж цю справу передадуть до вказаного суду і буде призначено колегію для її розгляду.

Обвинувачення відбудеться за частиною 2 статті 127 Кримінального кодексу – катування за попередньою змовою групою осіб. Силовиків можуть позбавити волі на строк від 5 до 10 років, якщо визнають винними.

У судовому розгляді не був присутній жоден з беркутівців. Їх адвокат заявив про те, що їм відомо про засідання, але вони не побажали брати в ньому участь.

Нагадаємо, що четверо беркутівців, підозрюваних і обвинувачених у кількох епізодах (включно з завершеним замахом на вбивство трьох осіб) нещодавно втекли з України. Двоє з них – Войлоков та Мастега покинули Україну, перебуваючи під чинним домашнім арештом, про що свідчать дані про дату перетину кордону.

Залишається відкритим питання ненадання електронних браслетів обвинуваченим та неналежної перевірки їх місцезнаходження. Обидва питання знаходяться у віданні поліції Харкова, де і працювали беркутівці станом на момент втечі.

справимайдану беркут колонада

Знак гривні
Знак гривні