В Угорщині найбільші за останні роки акції протесту. Привід - закриття міжнародного університету Сороса (ФОТО)

У найбільшій за останні кілька років акції протесту в Угорщині взяли участь близько 80 тисяч осіб. Вони виступали проти режиму консерватора Орбана і цілому та, зокрема, вимагали накласти вето на законопроект, який змінює умови роботи закордонних вишів у країні.

Демонстранти вимагали від президента країни Яноша Адера накласти вето на законопроект, ухвалений парламентом країни минулого тижня, який змінює умови функціонування закордонних вишів в Угорщині.

Зокрема зміни передбачають заборону закордонним навчальним закладам видавати угорські дипломи без відповідної міжурядової угоди, а також робить неможливою роботу ВНЗ, які не мають відділення у своїй країні. CEU, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вишу з акредитацією в США, але він має єдине відділення - у Будапешті.

По суті, законопроект чітко проти СЕУ і створений, оскільки виш єдиний підпадає під поправки.

Недільна демонстрація стала наймасовішою в Угорщині за останні кілька років. За даними організаторів, кількість учасників акцій протесту склала близько 80 тисяч осіб, повідомляє AFP.

Тим часом контрольовані урядом та "олігархічні" ЗМІ пишуть про проплаченість протестів і низьку явку.


Більше фото тут

Трохи аналітики від Дойче Велле:

Угорський антидемократичний переворот

протести освіта репресії угорщина

Знак гривні
Знак гривні