Мінфін запустив прозорий електронний реєстр відшкодування ПДВ. Як це працює

1 квітня, Міністерство фінансів запустило електронний реєстр відшкодування ПДВ. Відсьогодні, в перший робочий день, від достпний. Поки що реєстр запущений у тестовому режимі. Проглянути його можна за цим посиланням.

Як працюватиме новий реєстр?

Всю вхідну інформацію в реєстр формує ДФС на підставі заявок бізнесу та закріпляє це електронним цифровим підписом. ДФС вносить цю інформацію в реєстр. Після цього на узгодження суми відводиться не більше 30 днів (у передбачених законом випадках – 60 днів) і відбувається автоматичне відшкодування на наступний день після закінчення цього строку. 

Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який перший подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) та на щоденній основі. Раніше ПДВ відшкодовували в останні 5 днів місяця. При такому підході підприємці не могли завчасно планувати. Тепер повертати ПДВ будуть в будь-який день місяця після узгодження суми, тому бізнес зможе краще планувати свою діяльність та отримає додаткові оборотні кошти, починаючи з 10-х чисел кожного місяця. 

Що це дає?

У Міністерстві фінансів запевняють, що прозорий та автоматичний реєстр унеможливлює корупцію при відшкодуванні ПДВ, відновлює довіру бізнесу, створює рівні умови для кожного підприємця та полегшує ведення бізнесу в Україні.

Між тим президент України Петро Порошенко наголосив: "Електронний реєстр дозволив прибрати "податкові ями", в які просто вкидувалось ПДВ з повітря. Бралося ні звідки, і напряму кралося з держави".

Порошенко також зауважив, що серед маніпуляцій з ПДВ використовувалась схема за якою, наприклад в Україну завозили банани і продавали за готівку. Потім по документах їх передавали на фірму-транзитера і "перетворювали" на будівельні матеріали, а держава мала відшкодувати ПДВ.

Президент, крім того, переконаний, що зупинити маніпуляції з відшкодуванням податку на додану вартість можливо лише тоді, коли Державна фіскальна служба разом з Міністерством фінансів, завдяки прозорому механізму, отримає право зупиняти підозрілі операції з повернення ПДВ.

"Починаючи з 1 квітня все суспільство, нарешті, – бізнес, громадські активісти, – побачать відкритий реєстр ПДВ. Це те, чого вони не чекали 25 років. Це була таємниця за сімома печатками. Це було останнє від залишків "азаровщини", які на цьому заробляли і робили політичну корупцію", — заявив Порошенко напередодні під час засідання Національної ради реформ.

ТСН

податки реформи

Знак гривні
Знак гривні