Під час збройного конфлікту зафіксовані випадки порушення міжнародного гуманітарного права щодо цивільних об’єктів охорони здоров’я, – правозахисники

Під час дослідження ситуації з обстрілами цивільних об’єктів представники Луганського правозахисного центру «Альтернатива» відвідали 24 медичні заклади, що були пошкоджені внаслідок обстрілів. Ці, а також інші дані, пов’язані з ситуацією обстрілів цивільних об’єктів, буде представлено в поданні для Універсального періодичного огляду (УПО), який проводить Рада ООН з прав людини. Його правозахисники готують разом з іншими організаціями – членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Міжнародним правом встановлені обмеження щодо способів використання дозволених видів зброї та ведення військових дій - забороняється атакувати чи бомбардувати незахищені міста, селища, житлові будинки чи споруди, в тому числі, лікарні, госпіталі і т.д., за умови, що ці будівлі і міста не служать одночасно військовим цілям. Починаючи з травня 2015 року представники ЛОПЦ «Альтернатива» проводили моніторинг ситуації із обстрілами медичних закладів.

Правозахисники виявили, що під час бойових дій неодноразово застосовувалася зброя невибіркової дії (РСЗО «Град») для обстрілів цілих населених пунктів та закладів охорони здоров’я, розташованих на їхніх територіях. Ці факти, переконані правозахисники, можна кваліфікувати як напад невибіркового характеру. На території закладів охорони здоров’я також неодноразово розміщувалася військова техніка та озброєні особи, які чинили психологічний тиск на медичний персонал.

«Ми працювали під час обстрілу, намагалися перебувати подалі від вікон, ближче до якихось глухих приміщень. Нам пропонували евакуюватися, але з різних причин практично всі співробітники відмовилися», – пригадує медсестра Світлодарської амбулаторії.

У поданні для УПО правозахисники рекомендуватимуть обом сторонам конфлікту зберігати недоторканність усіх цивільних медичних закладів та припинити практику застосування зброї невибіркової дії, оскільки вона не може бути спрямована на конкретний об’єкт.

Підготовка подання на УПО здійснюється у рамках проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства», що реалізовується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії

Для довідки: Універсальний періодичний огляд (УПО) охоплює аналіз дотримання прав людини у всіх країнах – членах ООН. 15 листопада 2017 року робоча група УПО розглядатиме ситуацію з правами людини в Україні. Саме з цієї нагоди правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» виокремили 8 основних проблем у сфері дотримання прав людини, що пов’язані з конфліктом на сході України.

донбас АТО правозахист війна конфлікт

Знак гривні
Знак гривні