Китаянка, що скуповувала на Рівненщині нелегальний бурштин, зникла. Ймовірно, вбита (ВІДЕО)

Йдеться про громадянку Китаю на ім’я Тао Хуей, яка приїхала в Україну із розрахунком заробляти на посередництві у торгівлі бурштином і зникла безвісти. Нелегальний видобуток бурштину – сфера, де обертаються великі гроші. А там, де великі гроші, один крок до насильства.

Копачі бурштину помпами зруйнували залізничну колію, а поліцію не пустили "400 озброєних людей"

Китаянка Тао Хуей приїздила в Україну з Москви, де вона працювала в російсько-китайському центрі співробітництва. За даними українських правоохоронців, вперше китаянка приїхала сюди у 2014-му.

Правник Олександр Бражніков, який досліджує проблеми відповідальності, пов’язаної з обігом бурштину, вважає, що важливу роль для нелегального видобутку бурштину в Україні відіграв саме Китай, у культурній традиції якого це каміння особливо цінується.

За словами юриста, «вся біда нахлинула на нас з відкриттям можливості переправляти це каміння на Схід, де воно є одним із улюблених «подєлочних камнєй»…

«Вона казала, що займається бурштином, приїздила спеціально, їздить у нас по тих місцях, де добувають бурштин, і скуповує його», – розповідає рівнянка Тетяна, в якої двічі перед своїм зникненням орендувала квартиру Тао Хуей. Загалом же китаянка приїздила в Україну десять разів, за даними правоохоронців.

З Москви в Україну Тао діставалась літаком, кілька разів перетинала кордон автомобілем. У Рівному її зустрічали партнери по бізнесу – допомагали знайти продавців товару та возили на зустрічі з ними. Переважно у північні райони області, де Тао кілограмами купувала нелегально видобуте каміння.

"Співпрацювала" вона і з Москвою, і з поляками.

Європейська бурштинова мекка – польське місто Гданськ. Там двічі на рік відбуваються всесвітні виставки виробів з бурштину, формуються ціни та тренди, розказав нам журналіст Дмитро Леонтіюк:

«Офіційно українського бурштину там немає взагалі. Неофіційно – його доля від 60 до 80 відсотків. Серед учасників виставки надзвичайно багато китайців. Якщо взяти валову масу, десь приблизно там 50-55 відсотків від всіх покупців – це китайці».

Саме китайські покупці пропонували найвищі ціни і брали український нелегальний бурштин великими обсягами прямо тут, на Поліссі. І Тао була не єдина, хто сюди приїздив.

«Людини 3-4 завжди приїздило на машині, вони стабільно знімали, майже все літо, ось так, з перервами тижні на два, потім знову приїздили, по тижню жили... Тепер уже не приїжджають, давно немає», – розповідає Тетяна.

Тао Хуей також більше не приїздить. 19 грудня 2015-го року китаянка зникла. Повідомлення про її зникнення в українську поліцію надійшло з посольства Китайської Народної Республіки. Її почали розшукувати друзі.

«Основна версія – це умисне вбивство Тао Хуей з корисливих мотивів, оскільки вона займалася діяльністю, пов’язаною з купівлею-продажем бурштину», – каже керівник відділу злочинів проти особи Рівненського міського відділу Національної поліції Павло Пастушок.

Власниця квартири, де останні рази зупинялася гостя, розповідає, що коли Тао мала від’їжджати, за нею хтось заїхав. Китаянку забрав водій чорного позашляховика.

На момент свого зникнення Тао Хуей мала при собі сімнадцять кілограмів бурштину та щонайменше десять тисяч доларів. За основною версією слідчих, саме це і могло стати мотивом для вбивства китаянки. Пошуки, до яких залучили сто шістдесят осіб, ані її самої, ані її речей не виявили.

«Нами встановлено повністю рух пересування громадянки Китаю Тао Хуей в день її зникнення. Встановлено коло осіб, з якими вона спілкувалася постійно, є особи, які не безпідставно підозрюються нами у причетності до зникнення безвісти Тао Хуей. Свідчення деяких осіб не співпадають з фактичними даними кримінального провадження, зокрема їхнє місце знаходження, згідно даних із базових станцій операторів мобільних зв’язків. Однак даних доказів наразі ще не достатньо для оголошення підозри», – каже Павло Пастушок.

Юрист Олександр Бражніков переконаний, що злочини щодо скупників бурштину стаються значно частіше, ніж про це повідомляють.

«Хто буде заявляти про те, що зник скупник? Ніхто, тому що нікого нема, хто міг би за нього слово сказати. Хто буде заявляти в органи про те, що якогось скупника обікрали? Він сам? Що йому допоможе у цьому орган? Тому високий рівень латентності робить цих людей жертвами»,– каже Олександр Бражніков.

Вбивство – основна, але не єдина версія, яку розглядає слідство. Позичивши чимало грошей та маючи борги (за інформацією свідків та поліцейських, Тао Хуей заборгувала різним людям 180 тисяч доларів), китаянка також мала мотиви для раптової втечі.

Повний матеріал - на Громадському

Китай бурштин рівненщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні