Рада підтримала заочне засудження втеклих Януковичів і Ко

Верховна рада прийняла у першому читанні зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення механізмів під час заочного засудження.

Рішення підтримали 233 парламентарі.

Презентував проект генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, нові законодавчі зміни поліпшать процес притягнення до відповідальності предстаників колишньої влади часів Януковича.

А ухвалення цього закону в цілому дозволить 10 березня почати суд над Януковичем у справі про державну зраду.

«Нажаль, діюча редакція цього закону дає лазівки для сторони захисту цих високопоставлених і дуже багатих за рахунок пограбування країни, клієнтів для того, щоб зупиняти ці справи в суді, або принаймні затягувати їх. Вашій увазі пропонується закон, що закриває можливість для захисту Януковича, Захарченка і багатьох інших людей понести справедливу відповідальність у відкритому українському суді», — сказав Луценко.

Генпрокурор зазначив, що новий закон додає до статей щодо заочного засудження статтю 255 — створення злочинної організації.

«Наразі такої статті, нажаль, там немає, що унеможливлює покарання за економічні і військові злочини. По-друге, у цьому законі точно вводиться правило обрахування термінів, що унеможливлює старання Януковича і його компанії у Європейських судах. Також він продовжує дію закону після 15 квітня», — зазначив він.

Луценко додав, що ГПУ підготувала 119 проваджень для передачі в суд фігурантів, яких буде засуджене заочно, у тому числі причетних до справи про розстріл Майдану.

«119 кримінальних проваджень готові для передачі в суди у разі вдосконалення чинного закону (про заочне засудження.) Хто ці люди? Вашого рішення сьогодні чекають Янукович, Захарченко і вся його команда, включаючи тих, хто підозрюється в розстрілі активістів Майдану», — сказав генпрокурор.

Закон буде діяти до створення Державного бюро розслідувань.

Рада янукович росія

Знак гривні
Знак гривні