В останні місяці більше людей реєструються безробітними (ІНФОГРАФІКА)

За даними Держстату, кількість офіційно зареєстрованих безробітних упродовж 2016 року постійно падала - однак в останні два місяці знову почала зростати.

Причому вперше за рік кількість офіційно безробітних чоловіків практично зрівнялась із кількістю жінок, а сільські мешканці стали наздоганяти міських попри те, що сілького населення в Україні - лише 30%.

Слід зазначити, що масове закриття ФОП у зв'язку зі збільшенням податків почалось у грудні, тож без інших даних важко зрозуміти, чи є тут якийсь зв'язок. Так само можна припустити, наприклад, що люди реєструються безробітними у зв'язку з початком опалювального сезону.

Також це може бути пов'язано із уведенням мінімальної зарплати: підприємці, які її не можуть платити, закривають бізнеси чи звільняють частину працівників. Економічна теорія стверджує, що при введені чи збільшені мінімальної зарплати найменш оплачувані працівники втрачають роботу. Але, щоб точно стверджувати чи це так, потрібні більш глибокі дослідження

Слід зазначити, що офіційні дані про безробітних ураховують тих, хто вирішив такими зареєструватись або заради невеликої допомоги, або з інших причин. Частина справді безробітних не реєструються. Водночас, частина зареєстрованих безробітними можуть попри це працювати чи вести підприємницьку діяльність.

Детальніші цифри, без інфографіки - на Держстаті тут

економіка інфографіка суспільство

Знак гривні
Знак гривні