Нардеп, який обмалював Берлінську стіну, вважає це європейським і демократичним (ФОТО)

Депутат від БПП Олексій Гончаренко, який розмалював червоною фарбою фрагмент Берлінської стіни біля посольства Німеччини в Києві, вважає:

«Я висловив свою особисту позицію, на що маю повне право. І зробив це у європейській, демократичний спосіб. Так, як це робиться у всьому світі, у демократичному, вільному суспільстві», – сказав він.

Гончаренко вважає свої дії біля посольства Німеччини висловленням його особистої позиції на знак протесту проти заяви німецького посла Ернста Райхеля щодо виборів на Донбасі.

За словами Гончаренка, це питання піднімалось і на засіданні фракції.

«Було обговорення. Я висловив свою позицію. У моїх колег є своя позиція: одні мене підтримують, інші – не підтримують. Це справа кожного депутата окремо. Я ніде не підписувався від політичної партії», – зауважив депутат.

Нагадаємо, за фактом хуліганських дій народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Олексія Гончаренка біля посольства Німеччини в Києві відкрите кримінальне провадження.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник засудив дії народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка.

Нагадаємо, раніше посол Німеччини припустив проведення виборів на Донбасі за присутності військ РФ, "як це робилося в НДР у 1990 році".

«Можу навести історичний приклад. Останні парламентські вибори в НДР, які повинні були замінити комуністичний режим, відбулися у присутності Західної групи радянських військ і при тодішньому комуністичному режимі в НДР. Але вибори призвели до його зміни», – сказав він.

При цьому, за його словами, прямих аналогій проводити не можна, і все буде залежати від обставин, які необхідно зробити такими, щоб вибори стали можливими.

«Безсумнівно, вибори повинні відбутися в тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборну кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам», – додав Райхель.

Пізніше його викликали до МЗС через заяви щодо виборів на Донбасі та роз'яснили неможливість їхнього проведення.

«Було наголошено на неприпустимості проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ», — розповідає МЗС про подробиці зустрічі з німецьким дипломатом.

Також зазначається, що попри позицію посла, в Україні високо цінують зусилля офіційного Берліна, спрямованих на повернення миру на Донбас та припинення російської агресії проти України.

За матеріалами Громадського

донеччина скандал німеччина луганщина гончаренко

Знак гривні
Знак гривні