Арктика стає божевільною

У минулому році клімат в Арктиці був на межі з абсурдом. Площа океану, вкритого льодом, досягла там рекордно низького рівня. Ще важливішим є той факт, що у 2016 році різниця між температурами в арктичних і середніх широтах була найменшою за всі часи спостережень. Чому так відбувається постаралася пояснити в інтерв'ю виданню «Scientific American» професорка-дослідниця Інституту морських і прибережних наук в Університеті Рутгерса Дженніфер Френсіс, аргументи якої ми викладаємо тезово.

Стаття Scientific American, адаптація українською НЕЦУ.

Зазвичай такі дані не потрапляють в заголовки газет - про водяну пару, що утворюється за рахунок більшого випаровування в умовах відкритого океану.

Зараз набагато більше водяної пари транспортується у напрямку півночі через хвилясті відхилення полярної висотної струменевої течії, що являє собою постійний потік сильних вітрів у верхніх шарах атмосфери. Це важливо, тому що водяна пара є парниковим газом так само, як вуглекислий газ і метан. Вона утримує тепло в атмосфері.

Ця пара також конденсується у вигляді крапель, відомих нам, як хмари, які самі по собі є пастками більшого тепла. Пара є однією з причин процесу посиленого потепління і причиною того, що Арктика нагрівається швидше, ніж будь-яке інше місце на планеті.


Температура на Землі росте дедалі стрімкіше (ІНФОГРАФІКА)

Більша втрата морської криги викликає більше випаровування, яке утримує більше тепла, яке у свою чергу сприяє більшому таненню цієї ж криги, і все це – частина порочного кола. Але може виникнути ще одне порочне коло: потепління Арктики може спричиняти струменевий потік зворотного вітру.

Цей потік транспортує більше тепла і вологи в Арктику, що нагріває її ще більш, і це робить висотну струменеву течію в атмосфері ще потужнішою та, водночас, більш хвилястою. Як наслідок, під час Різдва температура на Північному полюсі була вища за поріг замерзання, що є божевіллям для цієї пори року, і причиною цього було одне з великих відхилень у висотній струменевій течії.

Більш високі температури по всьому світу сприяють утворенню хвиль нагрітого повітря. І ще більше з потеплінням атмосфери в усьому світі пов’язане випаровування.

Зараз ми маємо приблизно на 7% більше водяної пари в атмосфері, ніж було в 1950-ті роки, з чим безпосередньо пов'язано збільшення випадків сильних опадів. Такі явища, як засухи, також досить прямо пов'язані з потеплінням атмосфери.

Дані, отримані з Арктики, свідчать про те, що кліматичні зміни розгортатимуться набагато швидше, ніж більшість людей очікувала. І крига, безперечно, зникатиме швидше, ніж ми очікували.

Ще п'ять років тому більшість наукових версій схилялись до прогнозу, що ми побачимо літо без морського льоду в Арктиці, ймовірно, до кінця століття. Тепер за різними оцінками цей прогноз віднесено до 2030 або 2040. І ці швидкі зміни відбуваються в усій кліматичній системі Землі.

екологія арктика природа погода

Знак гривні
Знак гривні