Нові дані про гендерно-обумовлене насильство: постраждало 55% жінок та 45% чоловіків

Східноукраїнський центр громадських ініціатив та громадські організації – учасники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» опублікували звіт «Невисловлений біль», присвячений дослідженню ситуації із гендерно-обумовленим насильством (ГОН). Звіт доступний англійською та французькою мовами.

У результаті моніторингу було виявлено, що різні форми такого насильства зафіксовані у кожному третьому інтерв’ю зі свідками або постраждалими від порушень прав людини на Донбасі, які перебували у незаконних місцях несвободи.

Опрацювавши 276 таких інтерв’ю, правозахисники з’ясували, що принаймні 206 осіб – 92 чоловіка та 114 жінок – пережили гендерне насильство. Це свідчить про те, що подібні злочини практично однаковою мірою торкаються жінок та чоловіків, котрі перебували у незаконних місцях несвободи.

Серед причин гендерного насильства – підтримка української армії, військова служба в армії чи добровольчих батальйонах, політичні чи релігійні погляди, раса, етнос, сексуальна орієнтація, однак в окремих випадках для цього не потрібно було жодних причин.

«Я благала їх не бити мене, казала, що я вагітна. Вони сказали, що добре, що дитя «укропа» має померти. […] Я була на третьому місяці вагітності, і після побиття в мене почалася кровотеча. Я втратила свідомість», – пригадує одна з постраждалих, яка перебувала в полоні у приміщенні колишнього заводу «Ізоляція» в Донецьку.

Серед випадків, задокументованих Коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі», у 84 інтерв’ю йшлося про злочини, скоєні проросійськими бойовиками, а в 11 інтерв’ю – про злочини, скоєні українськими військовими.

В усіх задокументованих випадках постраждалі не мали можливості поскаржитися на злочини, оскільки перебували у незаконних місцях несвободи. При цьому після звільнення лише чверть із них негайно звернулася до правоохоронних органів.

Цього тижня українські правозахисники розповіли дипломатам та громадськості про звіт «Невисловлений біль» у Центрі запобігання кризам ОБСЄ в Австрії та у Міністерстві закордонних справ Франції.
Більше інформації про гендерно-обумовлене насильство, скоєне під час конфлікту на сході Україні – у звіті «Невисловлений біль».

Члени Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» зібрали дані для підготовки звіту завдяки підтримці Міжнародного Фонду «Відродження» і ПРООН.

донбас війна гендер насильство

Знак гривні
Знак гривні