Як, з ким і кудою тікав з України Янукович? Свідчення працівників УДО

У Печерському районному суді Києва, який розглядає справу за обвинуваченням у державній зраді екс-президента-втікача Віктора Януковича, зачитали протоколи опитування свідків.

Згідно зі свідченнями співробітників УДО, які охороняли Януковича, Україну він покинув 23 лютого 2014 року в товаристві Любові Полежай, яку вважають його цивільною дружиною, колишнього генпрокурора Віктора Пшонки та екс-глави МВС Віталія Захарченка.

З Києва Янукович вилетів на вертольоті. Аби відволікти увагу, також був запущений президентський автомобільний кортеж.

"Приблизно о 23 годині 21.02.2014 р. я почув по радіозв'язку, що Янукович вилетів із Межигір'я в невідомому мені напрямку. Приблизно о 00:00 я отримав вказівку виїхати до Харкова у складі передової групи. Разом із нами виїхали й інші автомобілі, але ми виїжджали не разом, кожен автомобіль окремо. Зустрілись на 110 км траси Київ-Харків на заправці. І вже потім разом рушили до Харкова. У місто приїхали приблизно о 10 годині 22.02.2014. До обласної адміністрації, де я мимохідь побачив Януковича. Там він дав інтерв'ю журналістам і збирався відвідати харківський з'їзд Партії регіонів. Але з невідомих мені причин він туди не потрапив", - повідомив один зі співробітників держохорони.

"Приблизно о 15 годині ми виїхали в аеропорт міста Харкова, там на нас вже чекали 2 вертольоти Agusta. Начальник Кобзар дав вказівку завантажуватись до вертольотів. В один із них сів Янукович, Полежай та інші особи. Напрямок польоту мені був невідомий. Під час польоту я дізнався, що диспетчер "Украероруху" дав наказ повернутися до аеропорту Харкова, посилаючись на наказ Турчинова. Пілот повідомив, що нам не вистачить пального для повернення, і було вирішено здійснити посадку у місті Донецьк. Після приземлення приблизно о 16:30 Кобзар дав вказівку перевантажити речі до 2 інших літаків типу фалькон. Ми перевантажили речі. Приблизно через 10-15 хвилин до нас наблизились озброєнні люди, які назвались прикордонниками і повідомили, що не дозволять здійснити виліт літака", - зазначив представник охорони.

Це єдиний інцидент, про який розповідає свідок. Згадок про обстріл кортежу, про який Янукович заявив у харківському інтерв'ю і пізніше під час допиту, немає.

"Після цього Янукович пересів із літака до автомобіля, який поїхав разом із Полежай. Пізніше, десь о 18:00, ми приїхали до великого приватного будинку, де вже перебував Янукович. На мою думку, цей будинок належав Ахметову", - каже співробітник УДО.

Далі зі свідчень зрозуміло, що із Запорізької області до Криму Януковича вивозив російський спецназ. На півострові Януковича вже чекали Пшонка та Захарченко.

"Хочу зазначити, що перед виїздом Кобзар наказав усім здати мобільні телефони. Приблизно о 2 годині 23. 02.2014 ми виїхали у поле. Біля міста Бердянськ. Побачили світло фар автомобілів, три вертольоти, бортові номери не бачив, лише розгледів червону зірку на одному з них. Кобзар наказав завантажитись до цих вертольотів. Політ тривав приблизно годину, і ми здійснили приземлення на невідомий мені аеродром.

Вивантажили речі. Та невідомі чоловіки, як потім з'ясувалось російські військові, відвезли нас відпочити у вагончик неподалік злітної смуги. Там ми трохи перепочили до ранку. Вранці нам повідомили, що треба збиратися. Ми під'їхали до літака АН-26. На борту літака вже перебував Янукович, Полежай, Захарченко, Пшонка, Кобзар і невідома група осіб. 10 озброєних чоловіків", - зазначив представник держохорони.

З Криму Янукович із соратниками вилетіли до Росії, але потім борт чомусь повернувся назад до Криму. Можливо, "сім'ю" Янукович залишив у РФ, а до Криму повернувся вже один із охороною, бо прізвища Полежай, Пшонка та Захарченко свідок більше не згадує.

"Ми вилетіли у невідомому мені напрямку. Прилетіли до невстановленого аеродрому. На технічному транспорті були написи "АНАПА". Що дає мені змогу стверджувати, що аеродром розташовувався у місті Анапа РФ.

Приблизно через півтори години ми перевантажили речі на інший літак та вилетіли. Після приземлення на інший аеродром, на якому теж були російські військові, ми пересіли у автомобілі та вирушили у невідомому напрямку. Через деякий час я зрозумів, що ми в Криму.

Приблизно о 22:00 ми вирушили у Севастополь. І, як я зрозумів, заїхали на територію військової частини РФ.

На території частини ми вишикувались. Янукович запропонував тим, хто хоче, рушити з ним. Передав заяву про відмову державної охорони комусь із охоронців. Ті, хто захотів їхати з Януковичем, вирушили з ним, перед тим написавши заяву про звільнення зі служби безпеки президента і здавши зброю", - розповів свідок.

Цензор

розслідування янукович росія путін

Знак гривні
Знак гривні