Павлєнського змусили виїхати з Росії, натиснувши на родину (ВІДЕО)

Тепер він із родиною у процесі отримання політичного притулку у Франції. Він каже, що його "витіснили" за допомогою спецоперації, погрожуючи забрати дітей.

Російський художник-акціоніст Пьотр Павлєнський покинув Росію, звинувативши владу у спробі «політичної ліквідації через операцію силових структур». Разом з цивільною дружиною Оксаною Шалигіною та двома доньками він проситиме політичного притулку у Франції.

За словами Павлєнського, людина, що удавала близьку подругу, висунула звинувачення у сексуальному насильстві Павлєнському та його дружині за статтею, яка не потребує доказів для затримання. Вони відкидають будь-які звинувачення і називають це наклепом.

Це звинувачення передбачає перебуванням за ґратами до 10 років, а значить передачу двох дітей – 9 і 6 років — до дитячого будинку. Саме загроза дітям, за словами Павлєнського та Шалигіної, і є причиною еміграції.

Як розповідає художник, про можливу справу їх попереджали. Серйозність ситуації пара усвідомила, коли їх затримали люди в масках, які назвалися представниками карного розшуку. Водночас, протримавши 8 годин у Слідчому комітеті, відпустили.

Наступного дня 15 грудня 2016 родина виїхала з Росії.

Адвокатка Павлєнського Ольга Дінзе, яка була присутня при свідченнях пояснила Громадському, що слідчі не показали самої заяви, тож вони не можуть знати в чому конкретно їх підозрюють. Триває дослідча перевірка. Поки немає відповіді чи відкрито провадження.

Водночас адвокатка зазначила, що у відкритті таких справ в російській практиці часто відмовляють, бо їх використовують як маніпуляцію. Дінзе пояснила, що у таких випадках слідчі мали б обстежити місце події та провести кримінальну експертизу, чи могла громадянка завдати собі ушкодження сама (йдеться про порізи на руках — ред.). Посилаючись на слідчих, адвокатка сказала, що цього не було зроблено поки що. Заявниця пройшла поліграф, який за російським законодавством не є доказом: однак результатів немає.

За версією захисту, на Павлєнського було скоєно наклеп, а перебування художника не бажане в Росії, щоби запобігти іншим політичним акціям. (Дінзе є також адвокаткою українця Євгена Панова, викраденого РФ за звинуваченнями «диверсії в Криму». Адвокатом Оксани Шалигіної є Світлана Сидоркіна, що займалася справою кримчанина Олександра Кольченка).

Громадське зв’язалось з жінкою, яка пред’явила звинувачення – акторкою Театру.Doc Анастасією Слоніною. Почувши запитання та кинула слухавку та перестала відповідати на дзвінки та не відповіла на онлайн-повідомлення.

Пьотр Павлєнський – митець-акціоніст, чиї акції спрямовані на критику поліцейського режиму в Росії. Під час останньої акції «Погроза» Павлєнський підпалив двері ФСБ, в Санкт-Петербурзі, імітувавши події українського Майдану. В одній з найвідоміших акцій, “Фіксація”, 2013-го — прибив мошонку цвяхом до бруківки на Красній площі у Москві.

Суди над собою митець перетворював на перформенс, використовуючи владу на свою користь.

У випадку з останніми звинуваченнями Павлєнський називає вдалим хід влади у спробі його дискредитації і тиску через удар по родині.

Нагадаємо, російського художника Пєтра Павлєнского визнали винним за статтею «пошкодження культурної спадщини» за підпал дверей Федеральної Служби Безпеки в Москві і відпустили в залі суду.

У ніч на 9 листопада 2015 Павлєнский влаштував перформенс у центрі Москви, підпаливши двері будівлі ФСБ.

Він просив перекваліфікувати пред'явлене йому обвинувачення на тероризм, оскільки саме за цією статтею засудили українського режисера Олега Сенцова.

За матеріалами Громадського

павлєнський росія

Знак гривні
Знак гривні