Іноземні інвестиції у виробництво у 2016 вдвічі виросли порівняно з минулим роком (ІНФОГРАФІКА)

Прямі іноземні інвестиції в небанківський сектор у 2016 році майже вдвічі більші, ніж у 2015 році - але все ще залишаються малими.

У 2015 сума таких інвестицій становила 666 млн доларів, а за січень-листопад 2016 року - вже 1,147 млрд доларів.

Про це свідчать дані НБУ

Помісячно інвестиції розподілялися так:

Володимир Рапопорт, який постійно відстежує статистичну інформацію, пише про це так:

Стаття притоку валюти, з якою пов'язані основні надії - прямі іноземні інвестиції в приватний небанківський сектор. По ідеї, це саме ті інвестиції, які повинні переналаштувати нашу економіку на випуск сучасних товарів...

Основне надходження інвестицій було в серпні-вересні. У порівнянні з минулим роком цифри подвоїлися, що радує. Але самі по собі цифри невеликі, що засмучує.

Грубо кажучи, 66 млн.доларів за останній місяць - це середній завод на 400-500 чоловік. Безумовно, інвестиції йшли в різні підприємства різних галузей і регіонів. Але умовно можна уявити, що за рік у нас з'явилося 20 нових сучасних підприємств (близько десятка з них виробляють автокабель і інші автокомпоненти і розташовані в західних областях, - наприклад, німецький завод Леоні в Коломиї).

Добре, що з'явилися. Погано, що в такій кількості вони непомітні за межами своїх районів і мало відбиваються на загальній статистиці. Щоб отримати загальнонаціональний ефект, таких підприємств повинно бути в рази більше - і, відповідно, сума прямих іноземних інвестицій в небанківський приватний повинна збільшитися в рази.

економіка інфографіка регіони

Знак гривні
Знак гривні