В Чехії примусово ексгумували останки Олександра Олеся

3 січня у Чехії примусово ексгумували останки похованого на Ольшанському кладовищі у Празі українського письменника Олександра Олеся.

Примусова ексгумація спричинена особливостями чеського законодавства, згідно з яким за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту у 20 тисяч крон на 10 років.

За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

Перепоховання було заплановано на 3 січня 2017 року, плани подальшого поховання останків Олеся та його дружини невідомі, але могилу вже розкопали.

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ вивчити питання перепоховання Олеся в Україні.

За інформацією МЗС, при втручанні посольства України останки Олеся та дружини були переміщені в депозитарій кладовища до моменту рішення родичів письменника, які проживають у Канаді, про місце захоронення останків.

Після відповідного рішення посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків Олеся та його дружини.

Олександр Олесь перебував в еміграції з 1919 року, жив у різних містах Європи, в останні роки у Празі.

За матеріалами Громадського

пам'ять олександр олесь історія

Знак гривні
Знак гривні