З Алеппо почали евакуювати повстанців і цивільних (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

"Одного дня ми повернемося" - такий надпис залишили евакуйовані на вікні автобуса.

16.20 год

Перший конвой - 20 автобусів із 1050 цивільними та 20 швидких із 150 пораненими прибув в Сармаду - місто в північно-західній частині Сирії.

Другий конвой запланований до відправлення пізніше сьогодні.

Туреччина заявляє, що в наступні 3 дні будуть евакуйовані 50 тис. людей, - передає The Gardian.

15.29 год

Міський голова Алеппо Brita Hagi Hasan повідомляє, що в місті є 800 поранених, які потребують негайної евакуації та 5 тис. з менш тяжкими пораненнями, які також мають бути евакуйовані.

"Загалом жертвами різанини в східному Алеппо стали 50 тис. цивільних", - заявив він, - передає The Gardian.

14.45 год

Репортери Reuters зняли сотні людей, в основному чоловіків, які готуються до евакуації:

Photograph: Abdalrhman Ismail/Reuters

Photograph: Abdalrhman Ismail/Reuters

14.30 год

На сході сирійського Алеппо відбувається евакуація поранених. Як повідомляють співробітники Міжнародного комітету Червоного хреста, в операції беруть участь 100 волонтерів і 10 санітарних машин.

Наразі планують евакуювати 200 поранених, дехто з яких перебуває в критичному стані, - передає Радіо.Свобода.

Як повідомляють сирійські правозахисники, що базуються в Лондоні, «швидкі» і автобуси приїхали з контрольованої урядом території і прибули на підконтрольну повстанцям частину Алеппо.

Новинна агенція Reuters з посиланням на представника рятувальних служб повідомила, що сирійські урядові сили вранці обстріляли колону з евакуйованими, яка готувалася виїжджати, поранивши щонайменше трьох людей.

Евакуація триватиме щонайменше три дні, спочатку евакуюють поранених, - передає The Gardian.

Сирійське телебачення показує фотографії як мінімум 10 швидких та довгі черги зелених автобусів

Представник Комітету Червоного Хреста Роберт Мардіні підтвердив інформацію про перших 26 евакуйованих поранених.

Державні сирійські ЗМІ повідомляють, що зі східних районів Алеппо мають евакуювати чотири тисячі повстанців і їхні родини.

Союзник Сирії, Росія заявила, що сирійська влада гарантувала безпеку повстанцям і їхнім родинам, яких евакуюють до північно-західного сирійського міста Ідліба.

Як заявило Міноборони Росії, російські солдати за допомогою безпілотників стежитиме за вивезенням людей на 20 автобусах і 10 «швидких» через гуманітарний коридор.

Повстанці і цивільні мали залишити східну частину Алеппо 14 грудня, але попередня домовленість про перемир’я, досягнута за посередництва Росії й Туреччини, провалилась.

Весь день 14 грудня в східній частині міста йшли запеклі бої – урядова армія відновила наступ на позиції повстанців після провалу попередньої домовленості про перемир’я.

Алеппо війна сирія

Знак гривні
Знак гривні