Росія ув’язнює кримських татар у Криму. Cлідчі налякані взаємною підтримкою кримськотатарського народу

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, арештований російським “судом” в окупованому Криму, передав через свого адвоката Миколу Полозова звернення, у якому закликав сприяти створенню Кримськотатарської Автономної Республіки Крим, - передає Центр інформації про права людини.

У зверненні, яке Полозов зачитав перед послами та міжнародними організаціями на зустрічі 13 грудня в Києві, Чийгоз стверджує, що кримськотатарська автономія півострова "виключить будь-які спекуляції":

“Считаем необходимым и актуальным в сегодняшних условиях оказания содействия Украине международными организациями в предоставлении статуса крымскотатарской автономной республики Крым, дабы исключить спекуляции и подмену понятия "коренной народ".

Ахтема Чийгоза затримано 29 січня 2015 року. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, "за підозрою у організації і участі у масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли відбувалася акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Напередодні суд в окупованому Криму продовжив арешт заступника голови Меджлісу до 8 квітня 2017 року.

На фото - Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу

Взаємна підтримка кримськотатарського народу лякає російських слідчих. Про це сьогодні заявив Андрій Сабінін, адвокат, що веде справи українців в Криму.

“Якщо в Криму є мусульмани, то, значить, є мусульманський тероризм. Чому б його не порозслідувати? Російські слідчі знають, як це робити. В Криму кримських татар небагато і спостерігається кавказоїзація - тенденції із Чечні й Дагестану, коли застосовуються дуже жорстокі й неадекватні міри покарання до мусульман", - зазначає адвокат.

Але кримські татари ходять на суди. Особливо, по справі Чийгоза. Їх там сидить по 30-40 людей і вони не йдуть до завершення засідання. І така взаємна підтримка лякає російських слідчих.

Так само адвокат коментує ялтинську справу “Хізб ут-Тухрір”, де обвинувачені чекають на зрушення по справі 6 місяців в СІЗО.

"Тиск на мусульман в Росії триває уже давно. Але немає жодного акту, який би пов’язував Хізб ут-Тахрір із тероризмом. Ніхто із цього угруповання ніколи не вчинив вбивства і не підірвав нікого”, - зазначає адвокат.

Нагадаємо, фігуранти ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” знаходяться у в’язниці вже майже півроку. Перших чотирьох обвинувачених арештували 11 лютого 2016-ого року. Найбільш відомий із угруповання - член контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку.

Правозахисники вважають чотирьох затриманих політичними в’язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульман в ісламському халіфаті, але виступають проти терористичних методів для досягнення цього. Верховний Суд Росії заборонив цю організацію 2003 році як терористичну. В Україні і більшості країн Заходу організація може діяти легально.

крим анексія татари росія

Знак гривні
Знак гривні