Кремль проти недержавної гуманітарної освіти. В Санкт-Петербурзі закрили Європейський університет

В п'ятницю, 9 грудня, Федеральна служба Росії по нагляду в сфері освіти та науки (Рособрнадзор) "повністю призупинила" ліцензію Європейського університету в Санкт-Петербурзі - одного із провідних гуманітарних недержавних університетів в Росії.

Згідно з рішенням Рособрнадзору, університету забороняється вести будь-яку освітню та наукову діяльність. До середи він повинен передати студентів в інші університети міста.

Причини називають різні. Офіційна - недотримання вимог пожежної безпеки в університеті.

Європейський університет у Санкт-Петербурзі

В Європейському університеті працює близько 150 викладачів та навчається більше 200 студентів. Це один із небагатьох університетів, дослідницька робота якого відома закордоном, - передає Коммерсант.ru.

"Призупинка ліцензії - це результат тенденції боротьби із філіалами і невеликими ВНЗ, а також із недержавною освітою в цілому. Це результат недовіри та параноїдальної ненависті до критичної думки, яка асоціюється із рукою "закордонних ворогів", - написав у себе на ФБ сторінки декан факультету антропології університету.

Посол США в Російській Федерації з 2011 по 2014 рр. Майкл Макфол назвав закриття університету трагедією.

В день "призупинки ліцензії" університету подія супроводжувалася інтернет-кампанією, під час якої університет звинувачували в пропаганді ЛГБТ-рухів та "ідей неолібералізму", просування інтересів інших держав та критики влади в Росії.

Коммерсант.ru.

університет цензура росія

Знак гривні
Знак гривні