Розробницю програмного забезпечення для місії з посадки на Місяць відзначили найвищою нагородою США

47 років тому космічний корабель «Апполон 11» вперше доставив людину на Місяць.

Це не було б можливим без команди у 400 тис людей, які забезпечували успіх місії і безпеку астронавтів Ніла Армстронга, База Олдріна та Майкла Коллінса.

Однією з цих 400 тис. людей була Маргарет Гамільтон. 22 листопада 2016 року президент США Барак Обама нагородив її Президентською медаллю Свободи за внесок у місію «Аполон 11».

Перший контракт НАСА для місії «Аполон 11» був укладений із Массачусетським технологічним інститутом і стосувався розробки систем навігації та управління космічним кораблем. Маргарет Гамільтон, програміст, очолювала відділ розробки програмного забезпечення в лабораторії приладобудування Массачусетського університету.

На фото - розробниця програмного забезпечення Маргарет Гамільтон. Стоси паперу - роздрукований код для польоту на Місяць

Її підхід до розробки програмного забезпечення настільки добре зарекомендував себе під час місії «Аполон 11», що згодом був адаптований для використання у SkyLab – першій американській орбітальній станції, у «Спейс Шаттлах», тощо.

В 2013 році Маргарет Гамільтон була відзначена спеціальною нагородою НАСА за внесок у розробку програмного забезпечення для місії «Аполон». Ця нагорода включала найбільшу фінансову нагороду, вручену коли-небудь для однієї людини.

22 листопада 2016-ого року Маргарет Гамільтон була нагороджена знову – Президентською медаллю Свободи (найвища відзнака США для цивільних).

НАСА

космос планета суспільство

Знак гривні
Знак гривні