Через мавпу пострілялися з гранатометів і танків: міжплемінне життя в Лівії

В лівійському містечку Сабха ручна мавпа, що належала хлопцям з клану Guedadfa напала на школярку з клану Awlad Suleiman, як припускають, знявши з неї шарф, що за ісламом має прикривати волосся.

Результат - етнічна війна з мінімум двадцятьма трупами та п'ятдесятьма пораненими, з використанням танків, ракет, гранатометів та іншого важкого озброєння, - пише ВВС

Класична історія зі спіраллю насильства: мавпа напала на школярку - в результаті вбили мавпу та трьох хлопців, які її "вигулювали" - а далі помста спричинила зворотню помсту.

Бої між групами Awlad Suleiman та Guedadfa тривали кілька днів.

Можливо, загиблих більше, бо 20 мертвих - лише з боку Awlad Suleiman.

Стосунки між двома кланами напружені вже багато років.

Лівію розриває етнічне насильство з часів скинення Каддафі у 2011 році.

Чому це відбулося і що це означає?

Пояснює Максим Паламарчук,оглядач Текстів:

У Лівії фактичне повернення до племінного ладу. Племена були й при Кадафі, просто вони боялися центрального уряду. Модернізації суспільства і у цій країні не відбулося. Зараз виник вакуум влади, який заповнили ці ж племена.

Для цього ладу характерна важливість високого статусу роду для його ж безпеки та відсутність поваги до прав "не членів" племені. Як наслідок, племена бурхливо реагують на реальні та вигадані образи, а взаємні сутички запускають спіраль родової помсти. Але, як видно з новини, інструментами розбірок є не списи і шаблі, а танки, ракети та міномети. За таких умов неможливий не те що розвиток, а навіть підтримання існуюючої інфраструктури.

лівія війна нове середньовіччя абзац

Знак гривні
Знак гривні