Рада прийняла популістський закон про компенсацію обдуреним лохотроном через банк Михайлівський

Один мільярд двісті тисяч гривень можуть повернути вкладникам так званого банку "Михайлівський" (насправді це не банк і вкладники коли підписували договір знали про це), - таку суму порахував бізнес-аналітик Сергій Фурса.

Верховна Рада затвердила запропонований президентом Петром Порошенком закон про відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських та інших фінансових послуг (№5390).

Слід зауважити, що йдеться не просто про "депозити" - люди заради кількох зайвих відсотків підписували договір, що дають гроші не банку, а фірмі-"прокладці", - пише журналіст-розслідувач Денис Бігус.

Законопроект за основу та в цілому підтримали 285 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як жартують у соцмережах - невдовзі держава відшкодовуватиме тим, хто програвся в рулетку.

Відповідно до прийнятого законопроекту, при виконанні функцій повіреного, агента або посередника по залученню коштів банк зобов'язаний попередньо ознайомити клієнтів у письмовій формі про непоширення на такі кошти гарантій щодо відшкодування коштів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

У пояснювальній записці говориться, що така система дозволить уникнути зловживання довірою вкладників. Зокрема, йдеться про схему, коли в банку фізособам пропонується укладати договори позики з небанківськими установами через повіреного, яким виступає банк.

тепер компенсуйте й моїм

За даними ФГВФО, саме з використанням такої схеми були обкрадені при посередництві банку Михайлівський 14 тис. фізосіб на суму понад 1,5 млрд грн.

Законопроектом також передбачається, що до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізособи як позику або внесок у небанківська фінустанова через банк, який виступив повіреним і віднесений до категорії неплатоспроможних. В такому випадку фізособа отримує право на відшкодування коштів.

Документ передбачає доручення Фонду вивчити документи кожної фізособи, яка прирівняна до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності закону почати виплату відшкодування коштів.

Коментар розслідувача Бігуса

"Теперь жадным и/или глупым людям, вкладывающим деньги в лохотрон - вернут эти деньги из бюджета. Из зарплат, пенсий, медобеспечения. От всего понемногу отщипнут - лишь бы они не митинговали там.

Это отличненькое начинание. Надо срочно вернуть деньги вкладчикам настоящего МММ. И не мешало бы потрясти бюджет, чтобы компенсировать всем микрокредиты за 1500% годовых."

Повний текст (даруйте, нецензурні слова при цьому не викинеш):

маразм порошенко закон Рада популізм банки

Знак гривні
Знак гривні