Тука: ми повинні відновити торгівлю з ДНР-ЛНР - хай переселенці пропагують Україну

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в інтерв’ю Укрінформу пояснив, чому вважає, що уряд Арсенія Яценюка зробив величезну помилку щодо Донбасу.

Про це пише Інформаційний акцент.

«Ми зробили грубу помилку. Я ніколи не критикував попередній уряд, але щодо цього питання, то я вважаю, що колишній його склад, зокрема, Яценюк, здійснили колосальну помилку, коли ігнорували рекомендації, які нам давали експерти в питаннях конфліктології з провідних міжнародних центрів», − наголосив Тука.

Він додав, що у переважній більшості локальних конфліктів, на початковому етапі присутній період блокади.

«Коли вводиться так звана побутова блокада, за короткий період на окупованій території різко падає рівень життя, і у населення стрімко зростає недовіра до нової влади».

«У цей момент метрополія повинна послабити тиск і одночасно вкидати заклик: ви – наші, ми – ваші, ми – одне ціле. Нам рекомендували, але ми не зробили…

У результаті ми отримали рубльову зону з 90% російських товарів та ще й своєю гривнею спонсоруємо промисловість країни-агресора», – підкреслив високопосадовець.

Тим не менше, на його думку, ситуацію ще можна виправити.

«Ніколи не пізно. Нам треба у першу чергу змінити порядок перетину лінії розмежування, обумовлений 405 наказом СБУ (про перевезення товарів).

Треба відновити торговельні зв’язки, поки на етапі мікробізнесу – «кравчучок», «мішечників». Відновити горизонтальні зв’язки між людьми, штучно обірвані.

За даними міжнародних інституцій, кожний переселенець знаходиться на постійному зв’язку мінімум з 3 жителями на окупованій території та на періодичному зв’язку ще з 5. Ось джерело інформації та пропаганди, яке ми повинні використовувати: «бабуся сказала», – зазначив заступник міністра.

донеччина тука економіка луганщина опініон

Знак гривні
Знак гривні