119 депутатів-мільйонерів отримують за наші гроші компенсацію на житло (ІНФОГРАФІКА)

119 народних депутатів України, які задекларували якнайменше мільйон гривень грошових активів, отримували від держави компенсацію на проживання в Києві.

Ця компенсація - гроші платників податків.

Відповідні підрахунки зробили експерти проекту “Дослівно” під егідою КВУ, проаналізували е-декларації нардепів, які минулого року отримували з бюджету кошти на оренду житла в столиці.

З’ясувалося, що 119 із них вказали у 12-му розділі електронних декларацій (“Грошові активи”) володіння понад 1 млн. гривень (або еквівалент).

При цьому деякі із заможних депутатів задекларували житло, яке належить їм чи близьким родичам у київській приміській зоні. Наприклад, Євген Геллер написав, що є власником будинку у майже тисячу квадратних метрів у передмісті Києва, в селищі Козин.

Батько Руслана Демчака, згідно з декларацією народного депутата, володіє будинком 337 кв. метрів у селищі Крюківщина за 2 км від київської окружної дороги. Сам Демчак, нагадаємо, задекларував аж 133 млн. грн. суто готівкою.

Дружина народного депутата з “Опоблоку” Михайла Добкіна, згідно з його декларацією, володіє двома квартирами в Києві. Втім, депутат також отримував компенсацію на житло.

“Після повноцінного старту електронного декларування цілком очевидно, що потрібно переглянути систему депутатських компенсацій. Хоча повністю відмовлятися від неї теж не варто. Оскільки ми точно знаємо, що в парламенті є такі депутати, для яких ці гроші критично важливі”, – наголосив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

“Ревізори” з КВУ зазначили, що в грудні 2015 року загалом 177 народних депутатів за повідомленням впарату Верховної Ради отримували компенсацію з державного бюджету для оренди житла або оренди готельного номеру.

Річний розмір компенсації міг становити 167 тисяч гривень.

За матеріалами Новинарні

маразм корупція Рада інфографіка е-декларації

Знак гривні
Знак гривні