У грудні - черговий вал місцевих перевиборів (ІНФОГРАФІКА)

Після того, як з Держбюджету було виділено відповідне фінансування на місцеві вибори, ЦВК призначила на грудень 2016 р. «пакет» позачергових виборів місцевих голів та два «пакети» перших виборів у об’єднаних територіальних громадах.

Разом із виборами, які призначають місцеві виборчі комісії, у грудні 2016 року мають відбутися 432 виборів у місцевих громадах, що робить цей місяць рекордсменом за кількістю виборів у цьому році.

Де відбудуться вибори у грудні 2016 р

З переліком виборів, що призначені у грудні 2016 року, можна ознайомитися на сайті “Місцеві вибори у територіальних громадах”: тут відфільтровано усі місцеві вибори в територіальних громадах, за датами проведення і областями

Географію виборів, що відбудуться у грудні, можна наочно побачити на інтерактивній карті на цьому ж сайті.

Особливості і проблеми виборчого процесу у місцевих громадах

Але в Україні майже щонеділі відбуваються вибори: в основному обирають представників до органів влади сільських, селищних, міських рад та об’єднаних громад.

Від чергових виборів та перших виборів у перших об’єднаних територіальних громадах 25 жовтня 2015 р. і до кінця 2016 р., на даний час було призначено 1896 повторних голосувань та виборів у різних громадах. Більшість з них стосується обрання депутатів до місцевих рад. У деяких з них з моменту проведення чергових виборів так і не було обрано повний склад ради. Наприклад, є Очкинська сільська рада (Сумська область Середино-Будський район), у якій на чергових виборах 25 жовтня 2015 р. не в усіх округах обрали депутатів, і були призначені повторні вибори (на яких депутатів також не обрали). Тож у цій сільській раді вже відбулось 8 безрезультативних повторних виборів, і на 13 листопада 2016 р. призначено дев’яті.

(таку інформацію про цю громаду на сайті можна знайти, пересунувши повзунок часу, скажімо, на 2 жовтня 2016 р.)

Але навіть, якщо на цей раз виборці оберуть депутатів, мешканців цієї сільради у грудні знову чекатимуть виборчі дільниці. Адже Очкинська сільрада, разом із іншими, увійшла до Зноб-Новгородської селищної громади, у якій призначено перші вибори на 18 грудня 2016 р.

Є ради, що за кількістю спроб добрати свій склад перевищують показники Очкинської. Так, у Великобудищанській сільській раді (Полтавська область, Диканський район) – 27 листопада 2016 повторні вибори відбудуться вже вдесяте.

На часте проведення місцевих виборів також впливає процес об’єднання територіальних громад. Оскільки цей процес добровільний, то він розтягнувся у часі. Згідно з діючим законом, після об’єднання громад, у них повинні відбутись перші вибори, на яких обирають раду та відповідного голову. А вже новообрана рада потім призначає вибори старост. Якщо ж до вже об’єднаної громади вирішать приєднатись інші ради, то цей процес розпочинається спочатку – перші вибори ради та голови, і пізніше – старост. В нас вже є такий прилад – Куцурубська сільська громада (Миколаївська область Очаківський район). У минулому році вона утворилась із об’єднання двох сільрад, і 25 жовтня 2015 р. у ній успішно відбулись перші вибори ради, голови та старост. Проте, в цьому році до неї вирішили приєднатись ще декілька рад, і тепер 18 грудня 2016 р. у ній знову відбудуться перші вибори, але на більшій території. Зараз у Верховній Раді у першому читанні прийнято законопроект №4772, який спрощує процедуру приєднання рад до об’єднаних громад. Якщо його депутати ухвалять, то тоді потреба у проведенні повторних перших виборів відпаде.

Але у новостворених об’єднаних громадах, які мають статус сільських чи селищних, залишається проблема, як і у відповідних старих радах – обрання депутатів не у всіх округах і неодноразові довибори до них. Так, у Новоушицькій селищній громаді (Хмельницька область Новоушицький район) з 25 жовтня 2015 р. ніяк не можуть дообрати повний склад ради.

Рекомендації

З огляду на зазначені вище особливості та проблеми, при реформуванні виборчого законодавства варто:

* Уніфікувати виборчу систему для об’єднаних громад. На даний час у міських об’єднаних територіальних громадах вибори до їх рад відбуваються за пропорційною системою, а у сільських та селищних за мажоритарною. Але незалежно від статусу (сільська, селищна, міська) вони всі мають однакові повноваження. Також і по кількості виборців, часто буває що об’єднана міська громада має їх менше ніж сільська. Так, у Чернігівській області Батуринська міська громада має 3144 зареєстрованих виборців і за цим показником випереджає лише Кіптівську сільську громаду (3116 зареєстрованих виборців) та Макіївську сільську громаду (1150 зареєстрованих виборців), а всі решта сільських та селищних громад мають більше виборців. Тому і сенсу обирати ради за різними виборчими системами немає.

* Можливо, для виборів до ради об’єднаних громад, незалежно від їх статусу, використати багатомандатну мажоритарну систему і, якщо якийсь депутат відмовляється від мандату, то на його місце приходить наступний за рейтингом. А якщо від даного округу вже кандидатів немає (закінчився список) то це місце залишається вакантним до наступних чергових виборів – як це у нас зараз відбувається у випадку короткого партійного списку на виборах до міських, районних та обласних рад. Є випадки, коли партії отримали більше мандатів, ніж було заявлено кандидатів у списку, тож ці місця у відповідних радах залишились вакантними і довибори не проводяться.

Український центр суспільних даних

інфографіка вибори регіони

Знак гривні
Знак гривні