Хм? Меркель хоче спочатку вибори в ОРДЛО, потім контроль України над власним кордоном

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що Україна має отримати контроль над власним кордоном “в кінці процесу” врегулювання на Донбасі. Про це вона сказала на брифінгу після завершення переговорів у Берліні.

Спершу – запуск виборів на Донбасі, аж потім – збройна місія ОБСЄ і контроль над кордоном?

“Україна отримає остаточний контроль над власним кордоном тільки в кінці процесу, а до того ми маємо згоду, що спостерігачі ОБСЄ можуть рухатися вільно аж до кордону. Інколи це можливо, інколи проблематично, і російський президент це зазначив”, – сказала глава німецького уряду.

Також, за словами Меркель, питання про озброєну місію ОБСЄ слід порушити лише після запуску виборчого процесу в ОРДЛО.

“Коли буде існувати закон про вибори і готуватимуть процес місцевих виборів, тоді можна буде говорити і про озброєну місію ОБСЄ”.

19 жовтня у Берліні понад чотири години тривали переговори нормандської четвірки – канцлера ФРН Ангели Меркель, президентів Франції Франсуа Олланда, України Петра Порошенка і РФ Володимира Путіна.

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити “дорожню карту”, яка стане основним документом з імплементації всіх Мінських угод.

Трактування домовленостей Ангелою Меркель дещо розходиться із заявами Петра Порошенка.

За словами Порошенка - Німеччина, Франція й Росія підтримали ідею розміщення збройної місії ОБСЄ на непідконтрольній Україні території Донбасу, в тому числі вздовж кордону з РФ.

Дата проведення місцевих виборів в ОРДЛО на цій зустрічі не обговорювалася, сказав Порошенко.

Він нагадав, що ключовим має бути виведення з території України усіх іноземних збройних підрозділів до дати проведення виборів.

За його словами, на переговорах у Берліні ніяких документів підписано не було і не планувалося.

При цьому Дебальцеве повинно увійти в одну з чотирьох майбутніх зон розведення сил, заявив президент України.

Як відомо, наразі місто Дебальцеве підконтрольне “ДНР”, хоча згідно з домовленостями “Мінська-1” воно має перебувати під контролем України.

За матеріалами Новинарні

єс порошенко Берлін меркель луганщина донеччина війна

Знак гривні
Знак гривні