На Харківщині прощаються з загиблим в АТО інтелектуалом і героєм (ВІДЕО)

У вівторок, 4 жовтня, на Харківщині поховають молодшого лейтенанта Збройних сил України, активіста ВО “Свобода” Мирослава Мислу, який загинув в зоні АТО.
Похорон відбудеться в селі Волохів Яр Чугуївського району (прощання – з 12:00 у приміщенні місцевої школи).

Мирослав Мисла – боєць 93-ї окремої механізованої Харківської бригади – загинув у неділю, 2 жовтня, на східному фронті поблизу села Кримське на Луганщині внаслідок мінометного обстрілу з боку бойовиків “ЛНР” в час т.зв. “перемир’я”.

Народжений на Закарпатті 1992 року, Мирослав вивчав історію в Харківському національному університет ім. Каразіна. Був одним із найактивніших представників молодіжного патріотичного середовища в Харкові, учасником Майдану в Києві. Прочитав багато лекцій на історичну націоналістичну тематику.

З вересня 2014 року зі зброєю в руках захищав Україну від російського агресора. Воював у Пісках, Донецькому аеропорту. Служив командиром взводу штурмової роти “Карпатська Січ” 93 омбр ЗСУ.

“Це був надзвичайний чоловік. Українець, націоналіст, інтелектуал, людина потужного духу, енергії, дуже веселий і життєрадісний”, – написав про полеглого побратима Андрій Ковальов, прес-секретар голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

“Познайомився з ним на Майдані під час Революції Гідності. Часто сидячи у “профспілках” у спокійні ночі, дискутували про історію, політику, віру, призначення України. Назавжди запам’ятаю його з книжкою Шевельова в руках. Я був переконаний, що він стане професором університету. Він на фронті від самого початку і нещодавно став лейтенантом 93-ї бригади і вже не уявляв себе без війни”, – згадує Ковальов.

“Ця війна забирає найкращих! Мирославу було 24 роки. Мир душі твоїй, брате! Помоліться, будь ласка, за Мирослава! Царство небесне!” – додав речник.

Про обставини загибелі Мисли розповіла прес-служба 93 омбр:

“Незважаючи на те, що військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади суворо дотримуються режиму припинення вогню та більше місяця не здійснили жодного пострілу в бік противника, незаконні збройні формування вчора, 2 жовтня, зухвало і цинічно порушили досягнуті в Мінську домовленості, що призвело до трагічних наслідків.

Група терористів впритул наблизилась до позицій українських захисників та підступно відкрила вогонь зі стрілецької зброї. В результаті поранення, несумісне з життям, отримав командир механізованого взводу молодший лейтенант Мирослав Мисла.

Після цього бойовики протягом чотирьох годин вели щільний обстріл позицій з мінометів калібром 82 мм та 120 мм, станкових автоматичного та протитанкового гранатометів, великокаліберних кулеметів. Вогонь у відповідь українськими воїнами не відкривався.

Представники Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін нарахували більше 120 воронок від влучання мін калібром 82 мм та 13 воронок від розривів 120-мм мін”.

Журналістка “Громадського радіо” Катерина Кадер записувала інтерв’ю з Мирославом у Пісках і грудні 2015року. Ось що він тоді казав: “Суспільство або в соціальних мережах говорять, що це російсько-українська війна. Але це, по суті, неоголошена війна, не має ніякого юридичного статусу. Можна говорити про це, як про військовий конфлікт, який відбувся в Осетії, Придністров’ї, Абхазії — це всі були неоголошені війни. Це АТО — це і є соус цієї юридичної системи. Але, на жаль, АТО вже не утримує ці рамки, і воно у якомусь замішаному стані. Але, як кажуть, наша справа — права, тому ми її робимо так, як варто було б це робити”.

Повне інтерв’ю з Мирославом Мислою можна почитати та послухати ТУТ.

У мережі стала популярною Молитва українського націоналіста, яку промовляв підрозділ Мисли, промовляючи її слова за Ярославом:

Новинарня

мисла харківщина війна герої

Знак гривні
Знак гривні