Як держава може боротись із курінням і водночас наповнити бюджет (ІНФОГРАФІКА)

Україна - серед країн у Європі, де курців найбільше - і це одна з причин низької середньої тривалості життя, особливо серед чоловіків.

Міністерство фінансів України пропонує підвищити специфічну ставку акцизу на тютюн (на 1000 сигарет) на 30%.

Політика оподаткування тютюнових виробів у попередні роки підтвердила свою ефективність. Зокрема завдяки підвищенню акцизів на тютюн на 40% у 2016 році, за січень-липень 2016 року до Держбюджету надійшли рекордні 18,8 млрд грн від тютюнових акцизів. Це на 6,8 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2015 року.

Втім, досі акциз на тютюн в Україні суттєво занижений, у порівнянні з іншими країнами. Це стосується не лише держав Європи (порівнюючи з ними, ми говоримо про рівень життя та заробітних плат), але також Росії і Білорусі, де ставки акцизів є вищими, ніж в Україні.

Вперше в історії України підвищення акцизів на тютюн та цін на сигарети обговорюється з фахівцями Міністерства охорони здоров’я, оскільки зменшення цінової доступності сигарет є дієвим інструментом зменшення поширеності куріння та збереження здоров’я. Невигідно це тільки тютюновій індустрії.

Тютюнові компанії - одні з найбільших платників податків в Україні, оскільки отримують високі доходи (ІНФОГРАФІКА)

За допомогою експертів Світового банку в Україні розроблено кілька сценаріїв підвищення акцизів на тютюн з метою зменшення цінової доступності сигарет та зменшення рівня поширеності куріння.

клікніть для збільшення

Підвищення податків на тютюн допоможе зменшити поширеність куріння в Україні. Для України великим тягарем є такі неінфекційні захворювання, як серцево-судинні та онкологічні, саме вони спричиняють найбільшу кількість смертей. І куріння є фактором ризику виникнення таких захворювань.

За матеріалами Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя»

здоров’я тютюн бюджет суспільство

Знак гривні
Знак гривні