Світові стандарти для відкритих даних. Україна приєднається до Міжнародної хартії відкритих даних у жовтні

Сьогодні Уряд ухвалив розпорядження про приєднання України до Міжнародної Хартії відкритих даних.

Це означає, що 6-7 жовтня Україна зможе приєднатися до Міжнародної хартії відкритих даних на щорічній міжнародній конференції щодо відкритих даних у Мадриді.

"Безумовно, це дуже важливий крок для подальшого розвитку сфери відкритих даних в Україні відповідно до єдиних загальносвітових стандартів, підходів та практик.

Сфера відкритих даних має дуже великий потенціал як для забезпечення ефективної та прозорої роботи органів влади, так і для розвитку інноваційного малого та середнього бізнесу за рахунок створення нових проектів/ сервісів на базі відкритих даних. Наприклад, Open Data Direkt Market Size ЄС у 2016 році оцінюється на рівні 55 млрд євро", - зазначає Олексій Вискуб, заступник Голови Державного агентства з питань електронного урядування України.

Розробка зазначеної Хартії була ініційована представниками урядів Канади, Мексики, Великобританії, впливових міжнародних організацій до травня 2015 року під час міжнародної конференції з питань відкритих даних в Канаді. Міжнародну хартію відкритих даних було представлено під час Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, і, згодом, під час саміту G20 в Туреччині (листопад 2015) і COP21 у Франції (грудень 2015).

На сьогодні понад 17 урядів прийняли Міжнародну Хартію відкритих даних, серед яких уряди Великобританії, Канади, Франції, Італії, Мексики, Південної Кореї та ін.

РБК-Україна

open data відкриті дані електронне урядування

Знак гривні
Знак гривні