Е-декларування знову під загрозою. У Раду внесений законопроект, який дозволить чиновникам легалізувати накрадене

Е-декларуванню загрожує щонайменше 3 атаки на рівні законодавства. Таку думку висловлює у своєму блозі координатор коаліції "Декларації під контролем" Саша Дрік:

1. зміни до Закону "Про запобігання корупції", яким було створено систему е-декларування і Національне агентство із запобігання корупції, що перевіряє е-декларації. Сильно звузити обсяги інформації, що мають декларуватись, обмежити доступ до цієї інформації і ускладнити/скасувати можливість притягнення корупціонерів до відповідальності за брехню в деклараціях. Законопроект Донець – це перша ластівка;

2. скасувати е-декларування через ручний Конституційний суд, до якого звернулись 48 народних депутатів. Там досі третина суддів – ті самі люди, які своїм рішенням надали Януковичу майже необмежені повноваження в 2010 році. Більше двох років вони перебувають за це під слідством ГПУ, яка не рухає справу доти, доки ці шестеро на чолі з Головою суду Бауліним (квотою Президента) виконують всі його вказівки;

3. реанімувати ідею так званої "нульової декларації". Тоді ця історія закінчилась відкликанням законопроекту Луценка з парламенту. Але спокуса залишилась: однією декларацією легалізувати все "награбоване непосильною працею" за 25 років незалежності. З іншого боку - існував ризик залишитись без підтримки Заходу і зокрема МВФ, які не підтримали цю ідею ще навесні.

Що таке нульова декларація?

По суті – це амністія капіталів. Діє за принципом: ви чесно говорите, що у вас є (зокрема те, що приховували раніше), платите з цього фіксований податок, вам за це нічого не буде (держава гарантує відсутність покарання) і ми все починаємо "з чистого аркушу". Це один із інструментів для виведення бізнесу з тіні, але дуже неоднозначний, має широко обговорюватись перш ніж запроваджуватись, і застосовуватись дуже обережно.

Як додумались нівелювати е-декларування автори опублікованого законопроекту:

1. Зробити суб'єктами закону усіх фізичних осіб-резидентів та/або громадян України. Тобто і державних службовців теж.

2. Запровадити одноразову декларацію вже 1 жовтня - за місяць до завершення строків подання е-декларацій. Це означає, що на момент подання е-декларації все майно уже буде легалізовано за допомогою одноразової декларації. А отже, ні НАЗК, ні нам з вами немає що перевіряти. Вся ідея перевірки е-декларацій і притягнення до відповідальності за її результатами втрачає будь-який сенс.

3. Подавати одноразові декларації не до НАЗК, а до Державної фіскальної служби. Тієї самої, яку очолює Роман Насіров з власними незадекларованими квартирами і яка повністю провалила майнову перевірку декларацій за Законом "Про очищення влади".

4. Дозволити легалізувати саме ті активи, які в першу чергу можуть вказати на корупційне походження статків: кошти у національній та іноземній валюті в готівковій та безготівковій формі; цінні папери; транспортні засоби; літальні апарати, човни; цінне рухоме майно, у тому числі ювелірні вироби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінне каміння; акції; нерухоме майно і недобудови.

5. Встановити мінімальний податок – 5% (а не 18% за загальною ставкою), при цьому вартість активів, з яких треба платити податок, дозволити декларанту визначити самостійно. І заборонити податківцям відмовляти у прийнятті такої декларації. Тобто реальних грошей в бюджет держава від цього насправді не отримає, попри те, що це і буде одним із головних аргументів тих, хто підтримає цей законопроект.

6. Засекретити одноразові декларації. Однією з гарантій, що надається суб'єкту одноразового декларування, є збереження державними органами та їх посадовими особами таємниці щодо його персональних даних та іншої інформації, що міститься в одноразовій декларації. Іншими словами, роботу журналістів-розслідувачів і громадських активістів можна викинути на смітник, бо на будь-яке нововиявлене майно потім завжди можна сказати, що воно разово задеклароване, чого ми ніяк не перевіримо.

7. Забезпечити гарантії від кримінальної, фінансової, адміністративної відповідальності за задекларовані активи без необхідності пояснювати джерела походження, підстави набуття та їх вартість. Більше того, прямо заборонити використовувати цю інформацію в якості доказу вчинення будь-якого кримінального правопорушення. Тобто, надати можливість абсолютного уникнення відповідальності, не встановивши жодних запобіжників, через які особа могла б бути притягнена до відповідальності.

І родзинка – змусити подати декларацію кожного громадянина, дозволивши податковій вважати, що в нього є мільйон, якщо вчасно не подасть цю декларацію. Мільйон. В кожного. І за цей мільйон вам виноситимуть мізки податківці Насірова. Вітаємо в пеклі.

Єдине, чого досягне законопроект у такій формі – це узаконення кланово-олігархічного управління, усунення перешкод колишнім і нинішнім злочинцям у владі і руйнування всього, що було створено за 2 важких роки після Євромайдану, включно з е-декларуванням, роботою НАБУ і євроінтеграційними перспективами.

Саша Дрік для Української Правди

депутати реформи декларації

Знак гривні
Знак гривні