Затриманий у Панамі Каськів хотів змінити зовнішність і втекти на Кубу

Екс-керівник Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислава Каськіва хотів змінити зовнішність і втекти з Панами на Кубу, або ж до Коста-Ріки. Про це повідомив під час брифінгу заступник генпрокурора Євген Єнін.

У Панамі пана Каськіва затримали в ніч з 7 на 8 вересня. У цій країні він просив посвідки на проживання, розповіли у ГПУ.

Прокурори розповіли, що влада Панами видала ордер на тимчасовий арешт Каськіва до 40 діб. Потім суд Панами прийме щодо нього запобіжний захід.

Українські правоохоронці наполягають на триманні під вартою.

Генпрокуратура сподівається, що Панама видасть екс-чиновника Україні протягом 30 днів, але якщо пан Каськів буде намагатися ухилитися від цього, йому нададуть 60 днів для представлення контраргументів владі Панами.

Панамська сторона наразі не бачить жодних застережень, щоби не видавати пана Каськіва Україні, заявили у ГПУ.

Після екстрадиції пана Каськіва мають судити в Україні, кажуть у ГПУ.

"Дешеві понти можуть дуже дорого коштувати не тільки Каськіву, а всім, хто ухиляється від правоохоронних органів... Він чомусь думав, що Панама є банановою республікою, де не працює охоронна система", - заявив пан Єнін.

В Україні Владислава Каськіва підозрюють у розтраті майна в особливо великих розмірах - 7,5 млн грн. Сам пан Каськів говорив, що готовий "дати всі пояснення по суті будь-яких сфабрикованих справ".

Досьє: хто такий Владислав Каськів

Владислав Каськів народився у 1973 році на Тернопільщині. У 90-і роки активно займався громадською діяльністю, входив до низки молодіжних та студентських організацій. Зрештою, у 1999 році став координатором коаліції "Свобода вибору", яка об’єднала понад дві сотні громадських організацій.

Напередодні президентських виборів 2004 року пан Каськів стає одним з координаторів громадянської кампанії "Пора!". Ця мережева молодіжна організація прямої дії декларувала наміри забезпечувати чесність і прозорість виборів, однак на ділі активно сприяла кампанії опозиційного кандидата Віктора Ющенка, не будучи формально пов’язаною з його штабом.

Активісти "Пори!" були серед перших, хто розкладав намети на Майдані Незалежності у ніч після другого туру президентських виборів, і брали активну участь у подальших подіях Помаранчевої революції.

Після перемоги Віктора Ющенка на виборах пан Каськів стає позаштатним радником президента, а у середовищі "Пори!" виник конфлікт через різне бачення її активістами майбутнього організації. Владислав Каськів очолив відл "Пори!", який вирішив трансформуватися в політичну партію.

Партія "Пора!" у блоці з партією "Реформи і порядок" взяла участь у парламентських виборах 2006 року, однак блок на чолі з Віталієм Кличком не подолала тривідсоткового бар’єра.

В одному списку з Луценком і соратник Януковича

Він стає депутатом внаслідок дострокових виборів 2007 року, отримавши місце у списку пропрезидентського блоку "Наша Україна – Народна самооборона", першим номером якого був чинний генпрокурор Юрій Луценко.

Протягом 2009-2010 років був радником тодішнього прем’єра Юлії Тимошенко з питань іноземних інвестицій. Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року пан Каськів переходить до його команди: у серпні 2010 року пан Янукович призначив його керівником робочої групи "Національні проекти" Комітету з економічних реформ при президентові.

У грудні того ж року пан Каськів очолив Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, яке утворили на базі цієї робочої групи.

Фактично це агентство мало забезпечувати реалізацію великих, стратегічно важливих для розвитку України інфраструктурних проектів – на кшталт будівництва терміналу для скрапленого газу на чорноморському узбережжі країни, залізничної гілки від Києва до аеропорту "Бориспіль" чи підготовку до анонсованої Віктором Януковичем подачі заявки на проведення в Карпатах зимової Олімпіади-2022.

На ділі діяльність агенції супроводжувалася скандалами. Найгучніший з них вибухнув після того, як виявилося, що громадянин Іспанії, якого пан Каськів представив як представника іноземних інвесторів для будівництва терміналу для скрапленого газу, виявився лижним інструктором.

Після перемоги "Євромайдану" пан Каськів виїхав до Австрії, де, за його власним зізнанням, очолив компанію Rozario GmbH.

"Сферою діяльності моєї компанії є інвестиційний бізнес. А пріоритетом визначили інвестиції в Україну", - написав він у Facebook.

У травні 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що українські слідчі розшукують пана Каськіва за звинуваченнями у "шахрайстві та крадіжках".

Згідно з даними розшукових обліків МВС, нині пана Каськіва звинувачують у привласненні майна у особливо великих розмірах та службовій підробці.
Сам Владислав Каськів називав справи проти себе сфабрикованими. "Я нічого не крав. На державній службі приніс в економіку України майже 2 млрд дол. і можу документально це довести", - писав він у березні цього року.

"Наголошую, що я категорично готовий співпрацювати з слідством в Україні, бажано за європейськими стандартами, а не на основі політичної розправи", - додав тоді пан Каськів.

Минулого місяця прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила про затримання Владислава Каськіва у Панамі, однак сам пан Каськів заперечив інформацію про це, заявивши, що перебуває у цій країні з "діловою і приватною поїздкою" та розмістивши у соцмережі спільну фотографію з, як він стверджував, панамським поліцейським.

Реакції пана Каськіва на свіже повідомлення українських правоохоронців наразі не надходило.

ВВС

панама прокуратура корупція каськів

Знак гривні
Знак гривні