Нове падіння гривні - сезонна слабкість, збіг обставин чи все йде за планом?

Під своє 20-річчя гривня вчергове почала падати. Якщо від початку року девальвація склала 6%, то лише за серпень гривня ослабла на 2,6%. На початку 2016 року долар коштував 24 гривні. Місяць тому, на початку серпня - 24,81. Але на 2 вересня офіційний курс становив 26,62 гривень за долар. Чому це сталося - розбиралась українська служба ВВС

Впродовж кінця весни - початку літа НБУ викуповував на ринку долари, то в середині серпня він відмовився від викупу валюти, а наприкінці серпня навіть став проводити аукціони з продажу валюти.

"Девальваційний тиск на гривню посилився головним чином через загострення ситуації навколо Криму та на сході країни та сезонне зростання попиту на готівку в іноземній валюті. Також психологічний тиск на попит на валюту мало відтермінування отримання офіційного зовнішнього фінансування", - так пояснює ситуацію з гривнею НБУ.

Понад рік, від початку серпня 2015 року, Україна нічого не отримувала від МВФ, до кредитів якого прив'язана і левова частка іншої міжнародної допомоги.

Наприкінці серпня міністр фінансів Олександр Данилюк в інтерв'ю Reuters заявив, що Україна "дуже близька" до отримання нової порції позики МВФ, проте зауважив, що країна гостро не потребує грошей від МВФ.

Транш від МВФ відкриє можливість для отримання вже погодженого 1 млрд доларів гарантій від США, 600 млн євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу, а також кредит Світового банку у 500 млн дол. на закупівлю газу для цьогорічного опалювального сезону.

У самому МВФ кажуть, що найближчим часом мають визначитися із датою засідання Ради директорів, які й ухвалять рішення щодо надання Києву чергової порції позики. Речник МВФ Джеррі Райс заявив, що, очевидно, це має відбутися у другій половині вересня.

"Ми максимально наблизилися до погодження другого перегляду програми і ближчим часом озвучимо дату засідання щодо України. Вважаю, це буде у другій половині вересня", - заявив пан Райс.

Утім, якщо раніше говорили про можливість отримання двох-трьох траншів від МВФ цього року, то від серпня мова йде про один-два транші, розміри яких, очевидно, буде меншими за озвучені раніше 1,7 млрд дол.

Збіг обставин

Тривала невизначеність зі співпрацею з МВФ - це один із основних факторів чергової девальвації гривні, кажуть експерти.

Однак є інші чинники, каже головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан:

"Для цього сезону типово підвищення очікувань населення і бізнесу - більше очікують девальвації, менше продають валюти, більше починають скуповувати. Крім того, відбувається поступова лібералізація валютних обмежень, які були введені протягом двох минулих років,- дозволили поступово виводити дивіденди, збільшили строки заведення валютної виручки. Кожен із цих факторів окремо вплинути не міг, а взяті разом, вони підштовхнули гривню до невеличкої девальвації".

Втім експерт не вважає ситуацію кризовою - за цей рік НБУ вже поповнив свої резерви на 1,5 млрд доларів, і може, у разі потреби, підтримати гривню.

Очікування щодо курсу гривні до кінця року коливаються десь на рівні у 27 грн за долар, прогнозує головний економіст Dragon Capital.

Офіційний курс гривні до долара США у 2016

Такий самий курс прогнозує і ректор Міжнародного інституту бізнесу, екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

На його думку гривня падає ще й через те, що, як він каже, "іде планова девальвація гривні з метою виконання бюджету".

"Зараз планові надходження перевищують фактичні десь на 5-6%. Тому девальвація на 6% дозволить виконати бюджет за рахунок девальвації і прискорення інфляції", - говорить експерт.

Також, як каже експерт, на курс гривні тисне вимога МВФ наростити резерви.

"Їх нарощують за рахунок викупу валюти з міжбанківського ринку. Останні 4-5 місяців Нацбанк викуповував долари. Коли здійснюється така операція, емітується гривня. В обігу стає більше гривні, менше доларів. Ціна на долар мусила зрости", - говорить банкір.

бюджет економіка гривня

Знак гривні
Знак гривні