Кремлівський театр: як у Чехії відкривали представництво ДНР без жодного представника (РЕПОРТАЖ)

Самозваний почесний консул ніким не визнаного утворення - представник "громадської організації", що має назву, яку могло б мати консульство. А по суті все це - елемент пропаганди, гібридної війни Кремля

МЗС України вручило ноту протесту посольству Чехії через відкриття "Представницького центру ДНР".

МЗС Чехії пообіцяло, що "представництво" перевірять чеські Мін'юст та МВС.

А поки "громадська організація" з такою ж назвою у Чехії таки працюватиме.

Репортаж ВВС:

Символіка "ДНР" над прапором Чехії - на банері у людський зріст портрет чеського президента Земана на білій стіні і скромні меблі. Так виглядають тепер кілька кімнат приміщення в одному з готелів чеської Острави - невеликого промислово-шахтарського міста на сході Чехії.

На стіні готелю виблискує табличка: "Представницький центр Донецької народної республіки". Із такою назвою тут у четвер відкрилася громадська організація. Поки в стінах готелю збираються запрошені гості, під стінами - протести.

"Кремлівський театр"

Проти відкриття "представництва ДНР" - близько десятка активістів. Вони зібралися біля готелю, де відбувався захід, зі стягами Євросоюзу й України. І з плакатами: "Кремлівський театр", "Не хочемо терористичної організації ДНР у Чехії" та "Чеська маріонетка на службі у тоталітарного Мордора".

Приблизно така сама кількість осіб прийшли відвідати "відкриття".

Ніхто з них не визнав себе мешканцями так званої "ДНР" і лише двоє представилися мешканцями Чехії, які народилися в Донецьку, повідомив BBC Україна чеський журналіст Філіп Горкий.

За словами очільниці "центру" Нели Ліскової, представники "ДНР" не змогли приїхати через поточну ситуацію в "країні".

Ліскова - по центру, в чорному

За підрахунками журналіста, кількість представників ЗМІ на події перевищувала кількість учасників більш ніж удвічі.

А гості хто?

Із чеських посадовців на захід прийшов лише один депутат парламенту - від комуністичної партії - пан Зденек Ондрачек.

На запитання чеського журналіста Філіпа Горкого, чи підтримуватиме пан депутат так зване "представництво" у майбутньому і чому він готовий підтримувати те, що не визнає чеська держава, пан Ондрачек відповів: "Якщо вони мене попросять і я зможу, - то допоможу. Тому що там мільйони людей потерпають від деспотизму української армії", - заявив депутат журналісту. Щоправда, пан Однрачек зазначив, що це його особиста позиція, а не комуністичної партії Чехії.

Як повідомляли чеські ЗМІ, у січні 2016 року депутат Ондрачек відвідав територію так званої ДНР, яку уряд України визнав "терористичною організацією".

Сайт так званого "Міністерства Закордонних справ" самопроголошеної "ДНР" поширив інформацію про те, що крім депутата-комуніста, захід відвідали представники "Російської громади" чеської Острави та німецького Гамбурга, а також представники "Євразійської спільноти".

Очільниця центру Нела Ліскова, яка в анонсах називала себе "почесним консулом ДНР", серед основних "цілей і задач" назвала "поширення правдивої інформації щодо Донецької Народної Республіки серед мешканців Європейського Союзу".

Так зване МЗС самопроголошеної "ДНР" анонсувало відкриття свого центру у Чехії, як "першого офіційно зареєстрованого представництва ДНР у країнах Європейського Союзу".

Київ і Прага - проти

Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту посольству Чехії через відкриття "так званого "Представницького центру ДНР" та проведення провокаційних публічних заходів". Про це йдеться в офіційній заяві відомства на їхньому сайті.

Такі дії МЗС називає "фактичним відкриттям "представництва" терористичної організації, яке суперечить міжнародному праву та двостороннім українсько-чеським угодам", та вимагає від Праги зробити все, щоби переглянути таке рішення.

Водночас, відомство зазначає, що скерувало до Міністерства внутрішніх справ України інформацію про окремих громадян Чехії, які намагаються "легалізувати терористичну організацію".

Посольство України в Чехії назвало акцію "частиною ідеологічної гібридної війни Російської Федерації проти України і всього цивілізованого світу".

Однак Міністерство закордонних справ Чехії заперечує можливість будь-яких дипломатичних зв'язків із так званою "Донецькою народною республікою", яку уряд України визнав "терористичним угрупуванням".
У офіційній заяві відомство назвало самопроголошену ДНР "утворенням" і наголосило: "Це утворення не є державою, Чеська Республіка його не визнає як державу, а отже, і не може встановити дипломатичні чи консульські стосунки з ним".

"Представницький центр" так званої ДНР Міністерство закордонних справ Чехії називає "лише асоціацією".

Утім, відомство визнає, що організація легальна: її зареєстрував місцевий суд Острави за Цивільним кодексом Чехії під назвою "Представницький центр ДНР" (“Zastupitelské centrum DNR, z.s.”). Проте, без жодних дипломатичних повноваджень.

Саму ж пані Ліскову МЗС Чехії закликало "негайно припинити" використовувати титул "почесного консула".

Чеська інформагенція ČTK повідомила, що МЗС Республіки звернеться до місцевого суду Острави щодо ліквідації "центру".

Міністр закордонних справ країни Любомир Заоралек зазначив, що МЗС звернеться до Міністерства внутрішніх справ та Мін'юсту Чехії, щоби вони перевірили законність існування громадської організації, яка назвала себе "Представницький центр ДНР".

Про це він заявив у відповідь на звернення депутата Європарламенту Яромира Штетини. Пан Штетина закликав Міністра закордонних справ "застосувати весь свій вплив", щоб запобігти відкриттю самоназваного "представництва ДНР".

Що скаже Європарламент?

У інтерв'ю ВВС Україна депутат Європарламенту пан Штетина розповів, що він також отримав запрошення на "відкриття представництва". Однак не пішов.

"Це - прагнення терористичної організації ступити на землю Чеської держави, а ми цього не можемо допустити. Я хочу нагадати, що в запрошенні йшлося, що це відкриття центру "у Євросоюзі", а не лише в Чехії, тож я інформуватиму своїх колег із Європарламенту щодо цих подій у Чехії", - зазначив пан Штетина.

І наголосив, що Європарламент суворо дотримується санкцій проти Росії - саме через те, що "Росія підтримує тероризм на Донбасі".

Водночас, чеські експерти центру "Європейські цінності" звертають увагу на те, що пані Ліскова є членом "Народного ополчення" та відвідувала неконтрольовану частину Донбасу. У коментарі ВВС Україна Якуб Янда (директор цього експертного центру та керівник програми "Моніторинг Кремля") зазначив: "Самопроголошена ДНР є окупаційним режимом, а не легітимною державою".

Саме тому, каже пан Янда, це самопроголошене "консульство" має "таку ж законну та дипломатичну легальність, як приватна особа з Чехії, що відкрила б консульство "Ісламської держави"".

Відтак, наголосив експерт, важливо, що офіційна Чехія цього "центру" не визнає.

Як стало відомо ВВС Україна, у вересні офіційна делегація Європарламенту, зокрема й з чеськими посадовцями, планує відвідати Україну.

донеччина кремль чехія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні