Скандальний новий український міномет Молот коштує, як три ЗАЗівські автівки

Як раніше повідомляли ТЕКСТи, мінометники під час випробовувань різко розкритикували міномет Молот:

Мінометники незадоволені новим мінометом Молот: "небезпечний треш" розвалюється (ФОТО)

Коштує як три машини, а найсучасніше в ньому виглядає приціл часів Сталіна - висловлює свою думку журналіст Наших Грошей Юрій Ніколов.

Білі податки та повернення зарплат, на його особисту думку - лише прикриття. "ЗАЗ теж податки платить", - іронізує Ніколов.

"Металева труба, кілька деталей, які не мають іржавіти, але іржавіють, і приціл минулого століття. Й це коштує як три машини з двигунами внутрішнього згоряння, колесами", - саркастично коментує журналіст Наших грошей.

Існує суперечлива інформація про те чи купила держава міномет чи ні.

Головний інженер заводу "Маяк" Валерій Синіцин заявляв:

«Отримали держзамовлення від Міноборони на 280 штук. 120 уже виготовили і відправили у війська. 36 - готові до відвантаження, протягом вересня завершимо виконання цього державного замовлення». За його словами завершення поставок планується у вересні 2016 року.

«Ресурс ствола 4 960 пострілів. Зараз проводяться державні випробування. 1333 вистріли ми вже зробили, до ствола запитань немає, є питання до деталей, які входять до складу ЗІП, які ми усуваємо у ході випробувань. Але це невеликі відхилення від технічних завдань і конструкторської документації», - розповідає далі Синіцин.

Міномет виготовляє держпідприємство "Маяк"

З іншої сторони радник президента Юрій Бірюков пише, що "Молоти" на озброєння ще не приймалися:

"Факт намбер 1 - минометы не приняты на вооружение и находятся на стадии государственной приемки. То есть, их будут еще дорабатывать и дорабатывать, до упора. При этом, выезды и доработки, переделки и пересборки - не за счет МОУ, а за счет производителя". Детальніше позицію Бірюкова читайте тут.

В іншому пості Бірюков розповідає, що говорив з директорм заводу і той пояснює цінову складову:

"Цена миномета - 483 000 гривен. Оказывается, это не секретная информация. А еще, оказывается, норма прибыли данного ГОСУДАРСТВЕННОГО завода - 15%. Это максимально-разрешенная норма прибыли для таких заказов, это закон. И завод сдавал расчетно-компенсационную-калькуляцию, при проверке прокуратуры и прочих надзорных ведомств.

Из цены миномета в 483 000 гривен, почти половина денег возвращается в бюджет. Опа. В виде налогов на зарплату, аренды земли под заводом, НДС и прочего. По словам директора завода, средняя зарплата производственника на заводе - 15 000 гривен. Завод работает 6 дней в неделю, за субботнюю работу еще есть дополнительная доплата. И зарплаты на государственном предприятии - белые, то есть платятся все-все-все налоги.

По словам директора завода, всей прибыли на всей партии данных минометов ему хватит на оплату 2/3 одного нового станка с ЧПУ, который они закупают".

Зазначимо, що об'єктивну ціну військовій продукції встановити важко. Припускаємо, що за умов конкуренції і можливості купити міномет за кордоном "Маяк" міг би скинути ціну. Та зброю Україні ніхто не поставляє й досі.

зброя скандал армія опініон маяк

Знак гривні
Знак гривні