Науковці досліджують можливий сигнал від позаземної цивілізації

Якщо це справді сигнал не природний (як сталось із пульсарами, скажімо), а належить він позаземній цивілізації - то ця цивілізація значно розвиненіша за нашу, вважають у програмі SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).

Таємничий радіосигнал походить з зірки HD164595 в сузір'ї Геркулеса, розташованої на відстані 95 світлових років від Сонячної системи.

Зірка за своїми параметрами вважається схожою на наше Сонце. Поки що біля неї виявлено лише одну планету, що нагадує за характеристиками Нептун.

Втім, можуть бути й інші планети, поки що не виявлені через недостатню силу земних телескопів.

Науковці заявляють, що потрібен постійний моніторинг даного об'єкта.

Параметри сигналу вказують, що він походить від ізотропного джерела, тобто потужність сигналу однакова по всім напрямкам. Подібне досягнення під силу лише цивілізації типу ІІ за шкалою Кардашева - тобто цивілізацією, що здатна підкорити енергію цілої зірки.

(Шкала Кардашева спекулює про рівні цивілізацій: ми на найнижчому, планетарному. На другому рівні - цивілізація, здатна взяти під контроль енергію цілої зорі, наприклад, за допомогою гіпотетичної суперструктури, відомої як сфера Дайсона. На третьому рівні - гіпотетична "галактична" цивілізація)

бульбашка Дайсона - один з гіпотетичних варіантів сфери Дайсона

Детально на Observer (англ)

краса майбутнє космос

Знак гривні
Знак гривні