Як турки обкрутили Путіна навколо пальця

Завдяки примиренню з РФ турецькі літаки могли спокійно літати над Сирією, не боячись помсти за збитий бомбардувальник. Це дало їм можливість завдати удару.

Таку думку висловлює в колонці для Нового Часу директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Нещодавні дії Туреччини в Сирії – це серйозно. Військова операція такого масштабу не може бути не серйозною", - вважає Семиволос.

Турецькі танки увійшли до Сирії й уже відвоювали в ІДІЛ стратегічне місто (ФОТО, ВІДЕО)

Директор Центру продовжує висловлювати свої міркування:

"Думаю, створення зони безпеки вздовж турецько-сирійського кордону було давньою мрією президента Ердогана. Така зона буде виконувати декілька функцій: по-перше, це безполітна зона, тобто в цьому разі росіяни не зможуть бомбити укріплення і точку збору Вільної сирійської армії. Це надійний плацдарм, який може бути використаний для наступу на Алеппо. По-друге, Ердоган скористався ситуацією, зокрема і заявою росіян, що на цьому кордоні необхідно дати лад. Це стало приводом.

Ключовою ж метою, крім ІД, зрозуміло, є курди. Очевидно, що під час візиту Джо Байдена до Анкари і триденних переговорів, після яких і почалася ця операція, обговорювалася зокрема і позиція США щодо курдів. У Туреччині було чимало претензій до лояльної американської позиції. Можливо, зараз ми побачимо зміну цієї політики: курди в обмін на пряму інтервенцію з боку Туреччини та її пряма участь у сирійській війні.

Це має влаштовувати американців, які теж говорили про безпілотну зону та аналогічний сценарій, але тоді їм не вдалося його реалізувати (як і туркам на той момент). Сьогодні ж зірки розташувалися так, що операція йде досить успішно.

Тактично Ердоган, без сумніву, виграє. Надалі все залежатиме від того, наскільки довго триватиме операція, наскільки глибокою буде зона безпеки. У лавах Вільної сирійської армії, з якою співпрацює Туреччина, більшість – туркомани, і вони навряд чи зупиняться на вже зайнятих територіях. Вони можуть вирішити атакувати сили Асада зі Сходу."

Пряме втручання Туреччини у війну в Сирії, зрозуміло, неймовірно плутає російські карти, - вважає Семиволос.

"Стратегія росіян за останній рік активної участі у війні полягала в тому, щоб змусити всі сторони сісти за стіл переговорів і домовлятися на умовах, найвигідніших для Асада. Для цього як мінімум потрібно було взяти Алеппо, відтіснити повстанців з турецького кордону і, фактично, поставити їх в умови «погоджуйся або помри». І вся ця стратегія розвалилася після одного турецького удару.

Росіяни поки досить стримано реагують на те, що трапилося. Напевно, дії Туреччини застали їх зненацька, і вони поки не можуть оговтатися. Тут я пошлюся на російського військового експерта Павла Фельгенгауера, який вчора в ефірі на Крим.Реалії сказав, що росіяни опинилися в ситуації невизначеності, складається враження, що Путіна обкрутили навколо пальця.

Завдяки примиренню з Росією турецькі літаки могли спокійно літати над Сирією, не боячись помсти за збитий російський бомбардувальник. Це дало можливість завдати удару й оперативно створити безпілотну зону. Тож Путіна обкрутили навколо пальця.

Це ще раз показує, що політика Туреччини є продовженням політики Османської імперії, а також візантійської. Ніхто, крім турків, не вміє проводити таку політику. Турки – єдині спадкоємці Візантійської імперії та її політики."

Даний матеріал відображає думку пана Семиволоса.

Ердоган кремль путін росія туреччина сирія опініон

Знак гривні
Знак гривні