Громадські діячі вимагають заборонити мовлення проросійського каналу «Інтер». ЗАЯВА

Захистити інформаційний простір України та заборонити мовлення телеканалу «Інтер» вимагають представники громадських організацій та громадські діячі, які підписали заяву “щодо проросійської інформаційної політики телеканалу «Інтер»:

Ми, небайдужі громадські активісти й інші представники українського суспільства, яке вже третій рік відчайдушно бореться супроти збройної агресії Росії та її «п'ятої колони» в Україні - висловлюємо глибоке обурення послідовно проросійською медійною політикою телеканалу «Інтер» і власне його черговою провокацією - радянськоцентричним концертом до 25-ї річниці української незалежності.

Концертом, що згодився б для уярмленої УРСР 1990 року або для «окремих районів Криму і Донбасу» - але аж ніяк не для воюючої України, яка збройно протистоїть російським загарбникам, – зазначено в заяві.

Сценарій концерту, вислови ведучих і навіть добір пісень не видаються випадковими і наштовхують на думку про умисний задум медійників (а може і власників?) телеканалу - якнайбільше розчинити українство, заретушувавши його у радянському спадку кривавої індустріалізації й культурної совєтизації (російщення). Згадано, та не було засуджено підрив радянським режимом Дніпрогесу, що забрав десятки тисяч життів українців.

Натомість серед «видатних українців» названо і Булгакова - письменника, який не сприйняв і висміював визвольні змагання України у 1917-1918 роках. Попри позірну паритетність у співвідношенні російськомовних та українських пісень - переважна більшість перших пропагували міфи про українських діячів як «гордість радянського Союзу» й про «славне радянське минуле» (навіть пісню «Прекрасное далеко» подано як... згадку про перші роки самостійності України!), тоді як майже не пролунало сучасних українських пісень про сучасне.

Українство у рамках концерту було вкотре штучно загнане в етнографічне гетто, а єдина - російськомовна - пісня про події на Донбасі так і не поставила питання щодо причин та наслідків російської війни проти України.
Фінальна частина цього розважального заходу, що наполегливо позиціонувався ведучими як патріотичний - дивовижним чином становила собою... спробу дискредитувати навіть історію України та її мову, підмінивши загальновідомі наукові факти звичними пропагандистськими штампами більшовизму й «русского міра». Так, наприкінці програми ведучі вели мову про переклад «Руської Правди» не лише церковнослов'янською, але і неіснуючою «давньоруською» мовою, а «цитату» Ярослава Мудрого щодо необхідності єднання й неприпустимості чвар було подано чомусь ... сучасною російською літературною мовою, яка у цитованому вигляді постала лише у 18 столітті.

Показ провокативного концерту став лише черговим прецедентом систематичної інформаційної політики «Інтеру», що проявила себе у спробах дискредитації Майдану у 2014 р,, виступах пропутінських співаків у рамках новорічного концерту 2015 р., діяльності громадянки Росії і прихильниці сепаратистів М. Столярової на відповідальній посаді в «Інтері», не кажучи вже про звинувачення в узгодженні реакційної політики телеканалу із органами пропаганди донбаських терористів. Показ такого концерту, як і демонстрація радянських комедій одразу ж після параду незалежності - є наругою над почуттями українців й над пам'яттю про загиблих за Україну.

Такими програмами й інформаційною політикою телеканал «Інтер» неприховано позиціонує себе відверто проросійським медіаресурсом, за своїм несприйняттям українства - опозиційним не лише українській владі але і всьому громадянському суспільству, всьому українському народові, крім, звісно, осіб, які і досі погрожують розправою солдатам і волонтерам і ведуть мову про «дружбу» між Україною та російськими окупантами. Бездіяльність і мовчання української влади в цій ситуації також є обурливим!

З огляду на це, ми - небайдужі активісти та інші представники громадянського суспільства воюючої України, вимагаємо:

- Від Президента України - якнайшвидше виступити із законодавчою ініціативою щодо розробки законопроекту про позитивний захист української мови на телебаченні, за яким мовлення всеукраїнських телеканалів здійснювалося б виключно державною мовою;

- Від Уряду, Парламенту й Президента України - ініціювати законопроект щодо захисту інформаційного простору України, що унеможливлять поширення у ЗМІ України матеріалів, прямо чи опосередковано вигідних путінському режимові РФ і таких, що пропагують або толерують «русскій мір» чи період радянського поневолення України;

- Від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення - вжити заходів щодо заборони мовлення телеканалу «Інтер».

Заява відкрита до підписання представниками громадських організацій та ініціатив України.

Олексій Курінний, експерт Центру міжнародного захисту прав людини Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Оксана Левкова, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Громадський рух «Не будь байдужим!».
Святослав Літинський, керівник громадської організації «Незалежні».
Олексій Кляшторний, Фонд Оборони України, виконавчий директор.
Сергій Оснач, член Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Державному агентстві України з питань кіно та член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України.
Катерина Чепура, Громадянський рух "Відсіч".
Тарас Пісаржевський, співзасновник та координатор громадянського руху «Бойкот російського телерадіопродукту».
Юрко Зелений, заступник голови ТМО «Нівроку».
Сергій Пантюк, письменник, громадський діяч.
Zen Antipop, громадський активіст культурний діяч, засновник руху «АNTIPOP», блогер.
Лариса Ніцой, письменниця.
Олександр Іванов, громадська ініціатива "Переходь на українську".
Роман Матис, громадський діяч, засновник ініціативи захисту прав україномовних "И так поймут!".
Максим Кобєлєв, голова ініціативи "Дріжджі".
Сергій Яригін, громадський діяч.
Тетяна Череп-Пероганич, письменниця, журналістка.

інтер пропаганда росія срср змі

Знак гривні
Знак гривні