Обшук в Держприкордонслужбі. Луценко заявляє, що по всій Україні понад сотня справ про незаконну вирубку лісу

По всій Україні зараз зареєстровано понад сотню справ про незаконну вирубку лісу. Збитки за цими справами досягають мільярдів гривень.

Про це під час спільної прес-конференції з директором НАБУ Артемом Ситником заявив Генпрокурор Юрій Луценко, - передає Цензор.НЕТ.

Нагадаємо, 16 серпня в будівлі Держприкордонслужби пройшли обшуки у справі про незаконну вирубку лісу.

Обшук в Держприкордонслужбі. Фото - джерело: Цензор.НЕТ

Свої пояснення про цей випадок обшуку в Держприкордонслужбі сьогодні на прес-конференції повідомив Генпрокурор Юрій Луценко:

"Ця справа тягнеться ще з 2015 року. Зачитую: "Як стало зрозуміло, в середині 2015 року прикордонний уповноважений Словацької Республіки звернувся в Чопський прикордонний загін з проханням облаштувати лінію державного кордону зі словацького боку сейсмічним кабелем і камерами відеоспостереження без проведення вирубки лісів. Такі роботи виконані, але відповідно до протоколів представницької зустрічі повинні були проводиться під наглядом представників обох сторін".

Під виглядом цих робіт, які не вимагали вирубки лісів, зловмисники з української сторони уздовж 30 км державного кордону вирубали ліс.

В результаті цих робіт - 30-кілометрова смуга знищеного лісу, під якою ніякого сейсмічного кабелю, або відеокамер немає. При цьому, сліди від тракторів чітко ведуть у бік словацького кордону. Вони не йдуть в сторону України. Це було зафіксовано. Загальна вартість спиляного лісу досягає близько $ 800 тис. Це дерева особливо цінних порід, тому вони досить дорогі. Після цього розслідування, скажімо так, дуже повільно проводилося.

Обшук в Держприкордонслужбі. Фото - джерело: Цензор.НЕТО

Але після мого візиту на Закарпаття, після побаченого з вертольота разом з губернатором Геннадієм Москалем, я особисто почав вивчати цю справу. Загалом, понад сотню справ існує по всій Україні щодо незаконної вирубки лісів. Збитки вже досягають мільярдів гривень. Але в цьому конкретному випадку, ми хотіли дізнатися одне питання: хто дав дозвіл словацьким лісорубам і словацьким тракторам зайти на суверенну територію України з метою зрубати ліс і вивезти його туди. Саме для цього ми зайшли на територію Держприкордонслужби", - заявив він.

"І там ми побачили документи, де позначені повідомлення в службовому журналі повідомлень, які відносяться саме до цих дій.

Зачитую: "Надійшла інформація, що на таку-то ділянку заходять п'ятеро осіб зі словацького боку", "Від суміжної сторони боку надійшла інформація, що в напрямку такого-то загону йде 20 осіб фірми такої-то"," Надійшла доповідь, що на таку-то ділянку 15 осіб з трактором "і так щодня. Тепер слідство має встановити, хто дозволяв місцевим закарпатським прикордонникам впускати на суверенну територію України іноземних громадян з технікою для вирубки українського лісу. І друге питання, хто нажився на цій оборудці. Я вважаю, що мета слідчих дій у Держприкордонслужбі абсолютно виправдана і підкріплена відповідним рішенням суду", - додав Луценко.

вирубка луценко ліс

Знак гривні
Знак гривні