Лікар утік з Криму, де його тримали в СІЗО за екстремізм - агітував не брати паспорти окупанта

Кримчанин Юрій Ільченко, який понад рік перебував у Криму під слідством за звинуваченнями в екстремізмі і згодом втік з-під домашнього арешту, назвав своє перебування у СІЗО "пеклом".

У середу в Києві він розповів про обставини свого затримання на півострові 2015 року, а також нещодавньої втечі, - передає ВВС

Пан Ільченко - викладач і власник приватної школи іноземних мов у Севастополі - був затриманий російськими спецслужбами у липні 2015 року. 11 місяців він перебував у СІЗО Сімферополя, у червні 2016-го переведений під домашній арешт у Севастополь.

Його звинуватили в тому, що у своєму блозі він різко висловлювався стосовно російської анексії Криму та конфлікту на Донбасі. Юрію інкримінували "розпалювання ненависті або ворожнечі" та "публічні заклики до екстремізму". Покарання за кожною із цих статей становить до п’яти років колонії.

На прес-конференції у Києві він повідомив, що агітував кримчан не брати російські паспорти. "Всі допити починалися із запитання, чому я не взяв російський паспорт", - сказав пан Ільченко.

Кримчанин також розповів, що "відкрито протестував проти російської окупації". Зокрема, закликав у соцмережах до повної блокади Криму після анексії.

Юрій Ільченко твердить про катування під час 11-місячного перебування у слідчому ізоляторі.

"У СІЗО на мене чинили великий пресинг, утримували із особами, що мали по кілька судимостей, вимагали, аби я підписав документи, що нібито я вчиняв незаконні дії, зокрема, намагався підірвати пам'ятник Леніну. Били мене як співробітники СІЗО, так і співкамерники, які, мабуть, мали таке завдання. Ставилися гірше, ніж до собаки. Іноді хотілося не прокинутися вранці, а вмерти", - розповів він.

"Коли вийшов із СІЗО під домашній арешт, був ладен загинути, аніж знову повернутися до в'язниці", - сказав Юрій Ільченко.

Кримчанин розповів, що зміг втекти, одягнувшись в одяг батька і взявши мамину паличку, аби камери спостереження не одразу встановили його особу. Потім, відійшовши на достатню відстань, скинув цей одяг і зрізав браслет на нозі.

"Півтори години я тікав через ліс. До "кордону" діставався автостопом. Коли минуло кілька годин, як потім розповів батько, поліцейські із собаками мене шукали. Але їм не вдалося мене наздогнати, бо я кілька разів змінював автомобілі, йшов довго пішки", - сказав Юрій Ільченко.
Він твердить, що на контрольовану Україною територію переходив через замінований ліс.

"Я сподівався тільки на Всевишнього, бо думав лише про те, щоб не потрапити у те саме пекло", - сказав він.

Після переходу кордону викладач діставався до Львова. Йому допомагали громадські організації, зокрема, "Крим-SOS". Згодом із Криму вдалося вивезти й батьків.

Інші ув'язнені

За даними активістів руху "Let my people go", загалом у СІЗО та тюрмах Росії, а також Криму, перебуває 29 громадян України, з них 15 - у Криму, до цього числа входив і Юрій Ільченко.

Однак, як і офіційні органи, так і громадські організації визнають, що списки українських громадян можуть бути неповними.

Кілька днів тому стало відомо, що ФСБ Росії затримала у Криму трьох громадян України - Євгена Панова, Андрія Затхея і Ридвана Сулейманова з підозрами у підготовці до теракту. ФСБ заявила, що 8 серпня на території Криму "запобігла терактам, які організовували спецслужби України за допомогою диверсантів.

Україна називає ці звинувачення Москви абсурдними і безпідставними.

крим репресії окупація

Знак гривні
Знак гривні