Росія збудувала нову базу ВПС й нарощує сили у прикордонних Валуйках, за 13 км від України (КАРТИ, ФОТО)

РФ концентрує сили на прикордонній базі Валуйки, - пише ІнфоНапалм.

Cпостереження за діями російської армії вздовж всього російсько-українського кордону має стратегічний характер на випадок, якщо війна з гібридної переросте у нове вторгнення Росії (наприклад, на тлі виборів президента США абощо).

Зовсім недавно розслідування міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm про перекидання 28-ї ОМСБр ЗС РФ на військову базу в прикордонні Клинці мало величезний резонанс у ЗМІ. Журналісти почали ставити незручні запитання російським військово-політичним очільникам. Цю тему протягом трьох тижнів піднімали не тільки в російській пресі, вона стурбувала Білорусь, а також країни Балтійського регіону.

25 липня волонтери-розвідники, які періодично проводять моніторинг цього напрямку, виявили, що в сервісі «Google Мапи» з’явився новий знімок від 19 червня 2016 р., на якому зафіксовано значні зміни на новій російській військовій базі у н. п. Валуйки (17 км від найближчої точки українського кордону і 30 км до українського кордону в бік м. Харків).

За даними сервісу «Wikimapia», у цьому місці розташований «Аеродром м. Валуйки»: «Магнітний курс зльоту й посадки — 285/105. Асфальтована ШЗПС (злітно-посадкова смуга зі штучним покриттям, рос. – ИВПП) 500/25 метрів. Аеродром не обладнаний засобами наземного контролю, використовується як запасний, сільгоспавіацією, санавіацією, у світлу пору доби». Нижче на “Яндекс-Мапах” позначена територія аеродрому.

На знімках за 2013 рік бачимо тільки злітно-посадкову смугу, а територія навколо пуста.

Однак згодом, на колишньому аеродромі біля міста Валуйки Білгородської області неподалік від кордону з Україною з кінця березня 2014 року створено передову базу армійської авіації ВПС Росії, на якій зосереджено бойові літаки Мі-24П та Мі-24ПН, транспортно-десантні вертольоти Мі-8МТВ та вертольоти-постановники перешкод Мі-8СМВ. Ймовірно, у Валуйки перекинуто групу зі складу 549-ї авіаційної бази армійської авіації ВПС Росії з Прібилово (Ленінградська область)»

На світлинах за 20 квітня 2014 р. видно першу техніку й намети. А вже в жовтні 2015 знімках зафіксоване активне будівництво, але більша частина аеродрому пуста.

Найновіший доступний знімок за 19 червня 2016 р - порівняйте з попереднім:

Техніка:

Всього за 8 місяців, за період з жовтня 2015 р. до червня 2016 р., російську військову базу прискореними темпами цілком заповнили і живою силою, і військовою технікою. Військові бази й табори підготовки бойовиків у Ростовській області (РФ) від початку 2014 року виконують свої функції по тиловому забезпеченню російсько-терористичних сил, які діють в окупованих частинах Донецької та Луганської областей (Україна). Навіщо РФ різко збільшила угруповання сил на інших базах, розташованих поблизу українського й білоруського кордонів, поки це відкрите питання, але після анексії Криму й окупації Донбасу це питання виходить за рамки тільки «внутрішніх справ РФ» і потребує пильної уваги та адекватної реакції світової спільноти.

Трохи детальніше на Інфонапалм

росія агресія

Знак гривні
Знак гривні