Менше відсотка. Саме стільки лісу вирубують щороку. ІНФОГРАФІКА

Це звучить як сенсація, але насправді в Україні масово ліси не вирубують. Принаймні на офіційних вирубках.

Лише 0,8% від загальної площі всіх придатних для вирубок лісів спилюється в останні роки. Ще два роки тому рубалося удвічі менше.

Ліс – це такий самий економічний ресурс, як нафта чи вугілля. До того ж, на відміну від корисних копалин, цей ресурс є відновлювальним.

Людство не може не вирубувати лісів, не видобувати вугілля чи руду. Для туристів ліс – це красоти, а для місцевих жителів – засіб існування.

Дерева можна рубати лише у певний вік - від 40 до 100 років, залежно від породи. Як економічний ресурс тримати ліс вічно немає сенсу.

До мораторію на експорт деревини підприємства Держлісаґенції принесли в держбюджет 3 млрд грн (за 2015 рік).

А ще лісгоспи давали багатьом українцям роботу (й зарплату), сплачували внески в Пенсійний на інші соціальні фонди. Купували у підрядників матеріали, замовляли послуги, даючи можливість легально заробити й іншим.

ТАКОЖ: Де ріжуть ліс у Карпатах. Інтерактивна КАРТА ВИРУБОК

Зрубаний ліс-кругляк приводив в Україну живу валюту, що було особливо актуально у 2014 році, коли гривня обвалилася. Власне, тоді й подвоїлися промислові заготівлі.

Вирубки самі по собі — це не зрада, а нормальний економічний процес. Та після вирубки ліс потрібно відновлювати. І, судячи з офіційної статистики, підприємства Держлісаґенції це роблять. Принаймні робили до червня 2014 року, саме цією датою закінчуються офіційні дані щодо висадки саджанців.

Найбільша ж проблема — нелегальні вирубки. За офіційною статистикою, їх лише 0,05% від легальних вирубок.

Але нелегальні вирубки на те й нелегальні, аби про них не знав Держстат. А щоб визначити реальні обсяги крадіжок лісу, потрібні дані щодо офіційних вирубок (координати, межі ділянки, опис, дати проведення робіт тощо).

0.8% щороку (ІНФОГРАФІКА). Клікніть, щоб збільшити:

ТАКОЖ: Технологія вирубки лісу в Карпатах. ЯК ЦЕ ВЛАШТОВАНО

екологія ліс економіка вирубка інфографіка

Знак гривні
Знак гривні