“Вовкулака, хорунжий і хрест Богуна”. Нові однострої і знаки розрізнення армії (ФОТО)

Став відомий дизайн нових предметів однострою та знаків розрізнення Збройних сил України, що пройшли погодження в Генштабі ЗСУ, Міністерстві оборони та 5 липня були остаточно затверджені на рівні президента України – верховного головнокомандувача ЗСУ.

Згідно зі сміливими припущеннями, нові однострої й знаки розрізнення можна організувати вже до 24 серпня – для учасників військового параду в Києві з нагоди 25-річчя Незалежності.

“Нині знаки розрізнення базуються на радянській символіці (із зірками – “Н”), що також максимально споріднена з символікою армії стратегічного супротивника”, – констатують розробники нових символів, пропонуючи новий дизайн погонів та ін.

Новий дизайн базується на “спадковості з українською військовою традицією”.

А ромбовидну зірку для погонів (замість п’ятикутної) було схвалено Комісією з розробки військової символіки ЗСУ ще в 1992 році, зазначено в анотації.

Варто зазначити, що найбільше суперечок викликає беретний знак Сил спецоперацій ЗСУ, на якому зображений вовкулака (перевертень). Коментатори пишуть, що багато воїнів ССО не сприймають таку символіку, дехто називає “хворим собакою в кущах”.

Берети – ще одна дискусійна тема. Як зазначають розробники, нині чинні кольори беретів у деяких видів військ “наслідують радянську символіку і йдуть всупереч світовим традиціям”.
Проект реформи беретів викликає спротив з боку деяких родів військ (зокрема аеромобільні війська та морська піхота), що “обумовлене тяжінням до хибних традицій”. Тобто десантники хочуть і надалі бути “голубими беретами”, як в СРСР.

Натомість, наголошують автори нової символіки, проект реформи базується на загальносвітових традиціях.

Maroon – колір берета повітряно-десантних військ у таких країнах: Бельгія, Канада, Данія, Франція, Норвегія, Велика Британія, США, Німеччина, Польща, Бразилія, Швеція, Туреччина, Італія (всього 59 країн світу).

Чорний – колір берета бронетанкових військ у наступних країнах: Велика Британія, Норвегія, Іспанія, Туреччина, Канада, Німеччина, Франція (всього 52 країни світу).

Синьо-зелений – у більшості країн морська піхота носить загальнофлотський колір берета (темно синій). Але в країнах, де морська піхота має риси елітарних підрозділів (Італія, Велика Британія), вона має індивідуальний колір – зелений або синьо-зелений.

Блакитний – колір беретів сил миротворчих операцій під егідою ООН.

ЩЕ ДЕТАЛЬНІШЕ НА НОВИНАРНІ

армія краса реформи

Знак гривні
Знак гривні